Centralna banka velike britanije zadržala visoke troškove zaduživanja

Banka Engleske nije izmenila postojeće kamatne stope

BankeSvet

14.12.2023 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Banka Engleske nije izmenila postojeće kamatne stope Banka Engleske nije izmenila postojeće kamatne stope
Banka Engleske ostavila je referentu kamatnu stopu nepromenjenom na 5,25 procenata. Troškovi zaduživanja ostali su na najvišem nivou u poslednjih 15 godina, dok kreatori... Banka Engleske nije izmenila postojeće kamatne stope

Banka Engleske ostavila je referentu kamatnu stopu nepromenjenom na 5,25 procenata. Troškovi zaduživanja ostali su na najvišem nivou u poslednjih 15 godina, dok kreatori politike pokušavaju da istisnu inflaciju iz privrede. Zadržavanje stopa na trenutnom nivou bilo je očekivano.

Što se tiče troškova života, Banka Engleske predviđa da se očekuje da će inflacija ostati blizu trenutne stope od 4,6 procenata na početku godine, ali očekuje da će inflacija cena usluga privremeno porasti u januaru, prenosi Guardian.

Od devetoro članova Odbora za monetarnu politiku britanske centralne banke, šestoro je bilo protiv novog povećanja kamatnih stopa, odnosno za mirovanje, a troje je glasalo „za“. To je isti ishod glasanja kao i na prošlom zasedanju Odbora, a stopa je nepromenjena od avgusta.

Investitori su u četvtak bili ohtrabreni odlukom američkog Feda da zadrži kamatne stope na sadašnjem nivou, kao i da pošalje jasan signal tržištima da se u idućoj godini očekuje snižavanje kamatnih stopa, verovatno već od marta, jer se inflacija smanjuje brže nego što se očekivalo.

Banka Engleske i dalje je veoma zabrinuta zbog inflacije, koja je više nego duplo veća od ciljane, ali ipak značajno niža nego u oktobru prošle godine kada je dostigla 11,1 odsto, što je bilo najviše u poslednjih 41 godinu i više nego u ostalim zemljama G7.

  • SUNCE

    14.12.2023 #1 Author

    Svi kao omadjijani ili po direktivi prate politiku američke centalne banke.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...