Očekivana odluka centralne banke Velike Britanije

Banka Engleske zadržala ključnu kamatnu stopu

Banke

2.11.2023 14:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske zadržala ključnu kamatnu stopu Banka Engleske zadržala ključnu kamatnu stopu
Kreatori politike Banke Engleske odlučili su u četvrtak da zadrže nepromenjenom svoju ključnu kamatnu stopu, ali su najavili da ne očekuju da će uskori... Banka Engleske zadržala ključnu kamatnu stopu

Kreatori politike Banke Engleske odlučili su u četvrtak da zadrže nepromenjenom svoju ključnu kamatnu stopu, ali su najavili da ne očekuju da će uskori ublažiti poltiku.

Odluku da se referentna kamatna stopa zadrži na 5,25 odsto podržalo je šest članova Odbora za monetarnu politiku, dok je troje glasalo za povećanje ključne kamatne stope na 5,5 odsto. Na prethodnom sastanku u septembru četiri člana glasala su za povećanje stope, prenosi Wall Street Journal.

Pre poslednje dve odluke o održavanju kamatne stope na nepromenjenom nivou, Banka Engleske podigla je ključnu kamatnu stopu na 14 uzastopnih sastanaka. Odluka u četvrtak bila je u skladu sa očekivanjima tržišta.

Odbor za monetarnu politiku (MPC) Banke Engleske naveo je da će osigurati da bankarska stopa ostane restriktivna dovoljno dugo. MPC je uzeo u obzir širok spektar podataka o radu, a prema očekivanjima rast zaposlenosti biće slabiji u drugoj polovini tekuće godine, nego što se ranije predviđalo.

Prema ocenama Banke Engleske, za sada se osetila samo polovina uticaja viših stopa, dok investitori pokazuju rastuće uverenje u politiku visokih kamatnih stopa „za više i duže“. Podsetimo, američke Federalne rezerve dan ranije donele su odluku o zadržavanju kamatnih stopa na nepromenjenom nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...