Britanska centralna banka odlučila tesnom većinom

Banka Engleske zadržala kamatne stope na istom nivou

BankeSvet

21.9.2023 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske zadržala kamatne stope na istom nivou Banka Engleske zadržala kamatne stope na istom nivou
Komitet za monetarnu politiku Banke Engleske usvojio je u četvrtak tesnom većinom odluku o zadržavanju svoje osnovne kamatne stope na 5,25 procenata. Četiri od... Banka Engleske zadržala kamatne stope na istom nivou

Komitet za monetarnu politiku Banke Engleske usvojio je u četvrtak tesnom većinom odluku o zadržavanju svoje osnovne kamatne stope na 5,25 procenata. Četiri od devet članova komiteta glasala su za još jedno povećanje kamatne stope.

Odluka o zadržavanju kamatne stope na nepromenjenom nivou doneta je dan nakon što je zabeleženo neočekivano usporavanje rasta cena u Velikoj Britaniji u avgustu, prenosi Guardian.

Centralna banka Velike Britanije podigla je visinu kamatne stope 14 puta zaredom od prošle godine kako bi obuzdala rast inflacije, što je dovelo do povećanja otplate hipoteka, ali i do rasta kamate na štednju.

Najnoviji potez Banke Engleske nagoveštava da je ciklus povećanja kamatnih stopa dostigao vrhunac.
Inflacija u Velikoj Britaniji neočekivano je opala u avgustu, jer su pritisci na troškove života domaćinstava nastavili da popuštaju. Indeks potrošačkih cena koji prati njihove godišnje promene pao je na 6,7 odsto u avgustu sa 6,8 odsto u julu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...