Sporazum potpisan u Beogradu 2020. dok je Aneks 1 unet 2021. godine

Beogradski metro, AI, vodonik… prioritetni projekti sa Francuskom vredni 1,4 milijarde evra

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoSrbija

22.7.2024 14:08 Autor: Milica Rilak 5

Beogradski metro, AI, vodonik… prioritetni projekti sa Francuskom vredni 1,4 milijarde evra Beogradski metro, AI, vodonik… prioritetni projekti sa Francuskom vredni 1,4 milijarde evra
U Skupštinu Srbije stigao je predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 2 Sporazuma o sprovođenju prioritetnih projekata Vlada Srbije i Francuske, u kome je precizirana... Beogradski metro, AI, vodonik… prioritetni projekti sa Francuskom vredni 1,4 milijarde evra

U Skupštinu Srbije stigao je predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 2 Sporazuma o sprovođenju prioritetnih projekata Vlada Srbije i Francuske, u kome je precizirana vrednost ključnih aranžmana između dve zemlje.

U Aneksu 2 tako su se našli Beogradski metro, automatizacija upravljanja elektroenergetskom mrežom, jačanje infrastrukture veštačke inteligencije (AI), upravljanje otpadnim vodama, kao i modernizacija elektroenergetskog sistema kroz korišćenje obnovljivih izvora – a ukupna vrednost tih projekata za sada se kreće u rasponu od 1,32 do 1,4 milijarde evra.

Tekst Aneksa 2 sadrži i precizniji opis finansijske podrške koja bi mogla da bude na raspolaganju stranama koje su „saglasne da će sarađivati u realizaciji projekata ili delova projekata“ u Srbiji.

Definisano je i da se pod pojmom „finansijska podrška“, a u skladu sa OECD aranžmanom, predstavlja maksimalno 85 odsto iznosa operativnog ugovora za finansiranje kupovine francuske robe i usluga u Francuskoj, odnosno kupovine roba i usluga iz Srbije ili trećih zemalja do limita od 50 dosto iznosa takve pomoći. Naglašeno je, takođe, da su za izvršenje ugovora odgovorni francuski dobavljači.

Superkompjuter i energetika novine u Sporazumu

Spisak prioritetnih projekata Srbije i Francuske sastoji se od pet tačaka, a najpoznatija i za sada najvrednija je Faza 1 projekta „Beogradski metro“. Aneks 2 precizira da se u slučaju ovog projekta radi o iznosu od 680 miliona evra.

Finansijska podrška u okviru ovog projekta podrazumeva direktan zajam od francuskog Trezora u maksimalnom iznosu od 150 miliona evra, kao i bankarske garancije u maksimalnoj vrednosti od 530 miliona evra koje daje Bpifrance Assurance Export (francuska Agencija za izvozno kreditiranje).

Drugi prioritetni projekat je uvođenje opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom, odnosno automatizacija elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Srbiji, gde se napominje da se projekat sprovodi uz učešće Elektrodistribucije Srbije. Vrednost ovog projekta prema Aneksu 2 ie maksimalno 121,5 milion evra.

Prva novina koju donosi Aneks 2 Sporazuma je projekat jačanja infrastrukture veštačke inteligencije (AI), u maksimalnom iznosu od 42,5 miliona evra.

„Vlada Republike Francuske može da obezbedi Vladi Srbije finansijsku podršku za nabavku superkompjutera, slučajeve korišćenja AI u oblasti održive energije, transporta, zdravstva i za stvaranje centra izvrsnosti u Srbiji“, stoji u tekstu Aneksa 2, uz napomenu da finansijska podrška podrazumeva direktan zajam Trezora u vrednosti od 42,5 miliona evra.

Još jedan prioritetni projekat dve Vlade je „doprinos razvoju infrastrukture u upravljanju otpadnim vodama u Velikom Selu“, kako bi se u Srbiji dostigli evropski standardi u toj oblasti. Kod ovog projekta stoji da je maksimalan iznos podrške 476 miliona evra ili – 551 milion evra „ako je projekat usklađen sa evropskom taksonomijom“. Ovaj projekat podrazumevao bi zaduživanje od 100 miliona evra kod francuskog Trezora i bankarske kredite uz garanciju Bpifrance Assurance Export u vrednosti od 376 do 451 milion evra.

Ugovori moraju biti registrovani do kraja 2025. godine

Druga novina u Aneksu 2 nalazi se kod petog i poslednjeg prioritetnog projekta sa Francuskom – modernizacije elektroenergetskog sistema, kroz razvoj novih obnovljivih izvora energije (OIE), kao što su proizvodnja hidroelektrične energije, dekarbonizovanog vodonika, kao i razvoj skladišnih kapaciteta.

U tekstu se napominje da će Vlade dve zemlje „preduzeti istraživanje mogućnosti“ za proizvodnju energije iz pomenutih izvora, kao i da Vlada Francuske može da obezbedi finansijsku podršku u te svrhe, ali i da Srbija, ukoliko smatra da predloženi uslovi nisu povoljni, može da izabere i drugi izvor finansiranja za modernizaciju elektroenergetskog sistema.

U Aneksu 2 stoje i dve opšte napomene koje se tiču finansiranja putem finansijske podrške Francuske.

Prva je da za korišćenje zajmova Trezora ugovori između francuskih dobavljača i srpskih naručilaca moraju biti registrovani najkasnije do 31. decembra 2025. godine, dok je druga da se za uvoz robe i usluga iz Francuske na osnovu finansiranja na osnovu Sporazuma i oba Aneksa ne plaćaju carine, PDV ili druge naknade.

  • KIMCHI

    22.7.2024 #1 Author

    Vlast po principu „kako mali Perica zamislja metro“

    Odgovori

  • Faith

    22.7.2024 #2 Author

    Nije bas pametno ulagati sa Francuzima

    Odgovori

  • SUNCICA

    23.7.2024 #3 Author

    Sve nesto sa Francuzima, mora da je neka kombinacija ili ucena

    Odgovori

  • Proizvod domaće pameti

    25.7.2024 #4 Author

    Kakve carine kad sa EU imamo sporazum o slobodnoj trgovini?

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.8.2024 #5 Author

    Da li će građani dobiti akcije tog preduzeća, jer se našim novcem pravi metro?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.