Nekada je zapošljavala 250.000 radnika, a sada 61.000

Blagi oporavak tekstilne industrije u Srbiji, daleko od stare slave

PoslovanjeSrbijaU fokusu

26.4.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Blagi oporavak tekstilne industrije u Srbiji, daleko od stare slave Blagi oporavak tekstilne industrije u Srbiji, daleko od stare slave
Srbija ima 1.600 registrovanih privrednih društava za proizvodnju tekstila. Tekstilnu industriju oporavlja dolazak velikih investitora u protekloj deceniji koji otvaraju fabrike i zapošljavaju hiljade... Blagi oporavak tekstilne industrije u Srbiji, daleko od stare slave

Srbija ima 1.600 registrovanih privrednih društava za proizvodnju tekstila. Tekstilnu industriju oporavlja dolazak velikih investitora u protekloj deceniji koji otvaraju fabrike i zapošljavaju hiljade radnika. U prethodnoj godini u toj grani privrede zabeležen je rast uvoza i izvoza.

Jedan od sektora sa najdužom tradicijom u Srbiji nekada je zapošljavao više od 250.000 radnika. Devastirana sankcijama, tranzicijom i privatizacijom, tekstilna industrija nije se oporavila do danas. Međutim, fabrike otvorene širom Srbije pokrenule su proces obnove, piše RTS.

„Trenutno je u tekstilnoj industriji zaposlena 61.000 radnika, i prosečna neto plata za 2022. godinu bila je oko 55.000 dinara. Svakako se trenutno suočavamo sa nedostatkom radne snage. Međutim, nadamo se da ćemo u budućem periodu uz ulaganje resursa u obrazovanje, veštinu, nauku i digitalizaciju biti u prilici da se na tom polju stvari malo poprave“, izjavila je Milica Ljubojević iz Privredne komore Srbije (PKS).

Proizvodnja u padu

Do tada, uvozi se i radna snaga, a materijali i drugi proizvodi najviše stižu iz Turske, Kine, Italije i drugih zemalja Evropske unije, u koju izvozimo 80 odsto proizvoda. I dok izvoz raste, proizvodnja je u padu.

Ipak, kako kažu u PKS-u, tekstilna industrija je nakon korona krize doživela blagi oporavak, mnoge kompanije iz inostranstva planiraju prebacivanje proizvodnih pogona iz zemalja Dalekog istoka u zemlje Evrope, što će biti velika šansa i za našu industriju i za naše radnike.

„Te zemlje su dominantno birane zbog jeftine radne snage, tako da verujem da ćemo mi morati da ponudimo nešto više našim radnicima, dodatno obrazovanje, ulaganje u veštine i digitalizaciju, kako bismo bili konkurentniji“, objašnjava Ljubojević.

Rad u tekstilnoj industriji

U proizvodnji se najviše rade dodatni poslovi, poput krojenja i šivenja, a srpskih modnih brendova je malo. Zbog toga je teško zainteresovati mlade za tekstilni sektor.

Škola koja to radi najduže na Balkanu, prima po 60 studenata na tri studijska programa – tekstilno inženjerstvo, dizajn tekstila i odeće i menadžment. Zainteresovanih, kažu, ima u skladu sa potrebama privrede.

„Mi kroz naše studijske programe pripremamo studente da se što bolje uključe u privredne procese. Imamo jako dobru saradnju sa privredom, članovi smo i Klastera modne i odevne industrije Srbije, tako da mogu zaista da se pohvalim da naši studenti imaju lep renome kada je u pitanju privreda, da odavde izlaze kvalitetni kadrovi“, ukazuje Adela Medović Baralić iz Visoke tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment, ATUSS Beograd.

Stretegija održivog tekstila

Mladi bi najpre u dizajnere, a ostvaruju i uspehe u toj oblasti. U školi ih uče i da prate globalne trendove u tekstilnoj industriji. Jedan od glavnih je da je brza moda van mode.

„Postoji strategija održivog i cirkularnog tekstila koja je objavljena prošle godine u Briselu u martu, gde su date smernice kako će se tekstil razvijati. Cilj je da se modernizuje, da to bude zeleni sektor, tako da naši studenti naročito kroz master program dobijaju informacije o tome. Jedan od ciljeva jeste redizajn i reciklaža tekstila, tako da strategija nam stvara nadu da će se napraviti renesansa malih radionica i studija kojih već ima puno po Sloveniji i uopšte po Evropi“, istakla je Adela Medović Baralić.

Srbija je nedavno potpisala i Bukureštansku deklaraciju za održivu budućnost industrije tekstila, sa još četiri zemlje iz regiona, koja prati ciljeve evropske strategije razvoja sektora do 2030. godine. Jedan od glavnih ciljeva je i ekološki, jer je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača životne sredine.

  • Mike

    26.4.2023 #1 Author

    Ovo je provokacija za jednog čoveka. Verujem da će zaposliti još 300.000 ljudi, samo da po peti put otvori još neki pogon u već nekoj otvorenoj fabrici. 🤣

    Odgovori

  • Maky

    26.4.2023 #2 Author

    Pozitivna vest da su fabrike otvorene sirom Srbije pokrenule proces obnove

    Odgovori

  • Vale

    27.4.2023 #3 Author

    Valjda ce se tekstilna industrija obnoviti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.4.2023 #4 Author

    Dobro je da je i blagi oporavak…

    Odgovori

  • MAJA

    28.4.2023 #5 Author

    Trebalo bi da otvaranjem novih pogona krene na bolje

    Odgovori

  • LJILJANA95

    4.5.2023 #6 Author

    Dobro je da bar kreće oporavak.

    Odgovori

  • SUNCOKRETI1969

    11.5.2023 #7 Author

    Ajde bar nesto da se pokrene

    Odgovori

  • CIGI

    14.5.2023 #8 Author

    I oporavak je nesto , polako bice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...