rešavanje niza izazova u mnogim oblastima

Brnabić: Nova Strategija razvoja veštačke inteligencije među najvažnijim dokumentima Srbije

Srbija

11.7.2024 17:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brnabić: Nova Strategija razvoja veštačke inteligencije među najvažnijim dokumentima Srbije Brnabić: Nova Strategija razvoja veštačke inteligencije među najvažnijim dokumentima Srbije
Predsednica Skupština Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Strategija razvoja veštačke inteligencije, za period od 2024. do 2030. godine, u ovom trenutku... Brnabić: Nova Strategija razvoja veštačke inteligencije među najvažnijim dokumentima Srbije

Predsednica Skupština Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Strategija razvoja veštačke inteligencije, za period od 2024. do 2030. godine, u ovom trenutku jedan od najvažnijih strateških dokumenata za Srbiju.

„Ovaj dokument važan za svaki aspekt društva, ne samo za ekonomiju i privredu, već i za obrazovanje, energetiku, zaštitu životne sredine, medicinu, jer je veštačka inteligencija ključna tema današnjice“, kazala je ona u Skupštini Srbije na javnoj raspravi o Predlogu Strategije razvoja za veštačku inteligenciju, prenosi Beta.

Brnabić je podsetila da je Srbije bila prva država u Jugoistočnoj Evropi koja je 2019. usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije na osnovu koje je sproveden niz aktivnosti zahvaljujući kojima je Srbija postala član Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, kao jedna od samo 29 zemalja sveta.

Brnabić je navela i da je Srbija dobila predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju u naredne tri godine, a krajem ove godine u decembru u Srbiji će se održati i svetska konferencija o veštačkoj inteligenciji.

Ona je podsetila i da je važeća Strategija omogućila osnivanje Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu 2021. godine, a Srbija je dobila i prvu nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju, odnosno super kompjuter koji mogu besplatno da koriste univerziteti, instituti i domaćim startap kompanijama i naučno-tehnološkim parkovima.

Foto: Freepik.com

„Trenutno, pristup toj platformi ima 35 instucija i 33 startap kompanije, a odlučeno je da se uloži još pet miliona evra u poboljšanje rada tog super kompjutera, kao i u novi super kompjuter“, kazala je Brnabić.

Ona je ocenila kao važno i to što je Srbija, prema istraživanju UNESCO, među 11 zemalja sveta koja je učenje o veštačkoj inteligenciji uvrstila u obavezni obrazovni program osnovnih i srednjih škola, a uvedeni su i novi master programi iz oblasti veštačke inteligencije na četiri univerziteta.

Upozorila je i kako je procenjeno da će veštačka inteligencija uticati na oko 40 odsto radnih mesta u narednom periodu, zbog čega je važno da država i građani budu pripremljeni.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović ocenio je da je Srbija na vreme krenula da se bavi veštačkom inteligencijom.

On je istakao da je za Srbiju veštačka inteligencija važna zbog podsticaja ekonomskom rastu i povećanju konkurentnosti privrede.

Dodao je da se uz pomoć veštačke inteligencije očekuje rešavanje niza izazova u mnogim oblastima, poput zdravstva i državne administracije.

Trajanović je kazao da je rad na novoj Strategiji počeo u decembru prošle godine i da je u radnoj grupi bilo gotovo 60 predstavnika državne uprave, akademskih institucija, privrede, nevladinog sektora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.