Predavači dolaze sa Oksforda, Kembridža kao i iz kompanija Google i Microsoft

Istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja prvi put u Novom Sadu

Hi-techLifestyleSrbija

10.7.2024 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja prvi put u Novom Sadu Istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja prvi put u Novom Sadu
Istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja (EEML – Eastern European Machine Learning Summer School) počinje 15. jula 2024. godine i održava se prvi put u... Istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja prvi put u Novom Sadu

Istočnoevropska letnja škola mašinskog učenja (EEML – Eastern European Machine Learning Summer School) počinje 15. jula 2024. godine i održava se prvi put u Srbiji, u kampusu Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, saopštio je Institut za veštačku inteligenciju Srbije (IVI).

IVI je, u saradnji sa zajednicom vrhunskih svetskih naučnika i Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, preuzeo organizaciju ovog prestižnog međunarodnog događaja koji je pokrenut 2018. godine.

„Naš glavni cilj u organizaciji EEML-a je da podstaknemo razvoj i primenu veštačke inteligencije u Srbiji i regionu Istočne Evrope. Želimo da pružimo priliku mladim istraživačima i studentima da se povežu sa vrhunskim stručnjacima iz celog sveta, razmene znanja i iskustva i unaprede svoje veštine. Takođe, želimo da pokažemo potencijal Srbije kao važnog igrača u oblasti veštačke inteligencije i da privučemo pažnju međunarodne VI zajednice na naše talente i projekte“, istakao je v.d. direktora IVI Dubravko Ćulibrk.

Tokom ovogodišnjeg EEML-a prisustvo su potvrdili istaknuti predavači sa univerziteta kao što su New York University, ETH Zürich, University of Oxford, University of Cambridge, McGill University, kao i predstavnici globalnih tehnoloških kompanija poput kompanija Google DeepMind, Genentech (Roche), Bitdefender, Microsoft, INSAIT, PolyAI, ali i naši stručnjaci sa Univerziteta u Beogradu i IVI, najavljeno je u saopštenju.

Program Letnje škole traje od 15. do 20. jula 2024. godine i sastoji se od šest dana intenzivne obuke a škola će omogućiti mladim istraživačima i stručnjacima iz industrije, koji će ovom prilikom doći iz 24 zemlje, da uče od vodećih svetskih naučnika u domenu veštačke inteligencije.

Ovogodišnja Istočnoevropska škola mašinskog učenja okupiće više od 250 polaznika, a najveći broj učesnika je iz Srbije i regiona.

Glavni cilj EEML-a je, kako su istakli organizatori, popularizacija tema iz oblasti mašinskog učenja i veštačke inteligencije širom Evrope, a posebno u Istočnoj Evropi, te podsticanje istraživanja u ovom domenu.

„Učesnici će imati priliku da prodube svoja znanja i veštine istražujući teme kao što su osnove mašinskog učenja, multimodalno učenje, obrada prirodnog jezika, napredne arhitekture dubokog učenja, generativni modeli i AI za nauku“, najavili su uoči otvaranja škole.

EEML se, kako su istakli, zalaže za jednakost i raznolikost i teži unapređenju pristupa obrazovanju za sve zainteresovane u ovoj oblasti. Da bi se podstaklo umrežavanje i saradnja, kao i omogućilo međunarodnim učesnicima da otkriju Novi Sad i srpsku kulturu, program EEML uključivaće i niz društvenih događaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.