najviše vozila stiglo preko graničnih prelaza s Hrvatskom

Broj putnika koji je ušao u Srbiju u prvom kvartalu veći za sedam odsto

SrbijaU fokusu

4.6.2024 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Broj putnika koji je ušao u Srbiju u prvom kvartalu veći za sedam odsto Broj putnika koji je ušao u Srbiju u prvom kvartalu veći za sedam odsto
Ukupan broj putničkih motornih vozila koja su ušla u Srbiju u prvom kvartalu 2024. godine veći je za sedam odsto u odnosu na isti... Broj putnika koji je ušao u Srbiju u prvom kvartalu veći za sedam odsto

Ukupan broj putničkih motornih vozila koja su ušla u Srbiju u prvom kvartalu 2024. godine veći je za sedam odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Domaćih vozila je više za 9,4 odsto, dok je stranih vozila više za 5,3 odsto. Od vozila sa stranom registracijom, najviše ih je sa registracijom Nemačke, pet odsto, zatim Rumunije, pet odsto, i Bosne i Hercegovine sa učešćem od 3,9 odsto.

Izlaz putničkih motornih vozila iz Srbije veći je za 7,2 odsto u odnosu na isti period 2023. godine. Broj vozila s domaćom registracijom u izlazu je veći za 7,8 odsto, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom veći za 6,7 odsto. Najbrojnija su vozila sa registracijom Nemačke, sa učešćem od pet odsto, a zatim slede vozila sa registracijom Mađarske, sa učešćem od 4,9 odsto, i Bosne i Hercegovine, sa učešćem od 3,9 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. .

Ukupan broj putnika koji su svim vrstama putničkih prevoznih sredstava ušli u Srbiju tokom prvog kvartala 2024. godine veći je za sedam odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Broj putnika u vozilima s domaćom registracijom veći je za 8,1 odsto, dok je u vozilima sa stranom registracijom veći za 6,5 odsto.

Ukupan broj putnika izašlih iz Srbije tokom prvog kvartala 2024. godine veći je za 6,5 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Broj putnika u vozilima s domaćom registracijom veći je za 5,6 odsto, dok je u vozilima sa stranom registracijom veći za 6,9 odsto.

Najveći broj vozila ušao je preko graničnih prelaza s Hrvatskom – 28 odsto, a zatim preko graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom, 24,5 odsto, i Mađarskom, 14,1 odsto. Najveći broj ulaza vozila u Republiku Srbiju zabeležen je preko sledećih graničnih prelaza: Batrovci, 14,6 odsto, Preševo, 10,3 odsto, i Horgoš, 9,9 odsto.

Najveći broj vozila u prvom kvartalu 2024, u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, ušao je preko graničnih prelaza Vatin i Bajina Bašta, a i broj vozila izašlih na prelazima Bajina Bašta i Batrovci je procentualno najveći u odnosu na ostale granične prelaze.

Preko graničnih prelaza s Hrvatskom izašao je najveći broj putničkih prevoznih sredstava, 30,7 odsto, a zatim preko graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom, 24,9 odsto, i Mađarskom, 15,3 odsto. Tri prelaza s najvećim prometom putničkih prevoznih sredstava u izlazu iz Srbije jesu Batrovci, sa 17,4 odsto, zatim Horgoš, sa 10,1 odsto, i Preševo, sa 8,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.