Novi pravilnik stupa na snagu 17. maja

Koliko bi moglo da vas košta „neprimereno“ korišćenje rominga na Zapadnom Balkanu?

Hi-techSrbija

10.5.2024 15:46 Autor: Milica Rilak 14

Koliko bi moglo da vas košta „neprimereno“ korišćenje rominga na Zapadnom Balkanu? Koliko bi moglo da vas košta „neprimereno“ korišćenje rominga na Zapadnom Balkanu?
Savet Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge usvojio je krajem aprila Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja rominga, zajedno sa metodologijom za... Koliko bi moglo da vas košta „neprimereno“ korišćenje rominga na Zapadnom Balkanu?

Savet Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge usvojio je krajem aprila Pravilnik o primeni politike primerenog korišćenja rominga, zajedno sa metodologijom za procenu održivosti ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roming, a u skladu sa Sporazumom o snižavanju cena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana.

Taj pravilnik upravo je objavljen u Službenom glasniku, i stupa na snagu za osam dana, a između ostalog propisuje da „pružalac usluge rominga može dodatnu naknadu naplatiti ukoliko roming koristite neprimereno“.

Pružaocima usluga ostavljena je i mogućnost uvođenja naknade i u „posebnim i izuzetnim okolnostima“, ukoliko od prihoda od rominga ne može da obezbedi povraćaj ukupnih stvarnih i projektovanih troškova.

Osnovno načelo ovog Pravilnika kaže da pružalac usluga rominga pruža regulisane maloprodajne usluge rominga po domaćim cenama svojim korisnicima rominga koji imaju prebivalište, odnosno boravište u Srbiji ili imaju „stabilne veze“, koje podrazumevaju da često i duže borave u našoj zemlji.

„Bez obzira na bilo koje ograničenje koje se odnosi na potrošnju u domaćem saobraćaju, u slučaju otvorenog paketa za uslugu prenosa podataka, korisnik rominga može tokom povremenih putovanja u regionu Zapadnog Balkana da iskoristi obim saobraćaja maloprodajne usluge prenosa podataka u romingu po domaćoj maloprodajnoj ceni“, ističe se u Pravilniku.

Navode se, međutim, i situacije kada pružalac usluga rominga može da posumnja da se takva usluga koristi neprimereno, kao i mere koje može u tom slučaju da preduzme.

„U cilju sprečavanja zloupotrebe ili neprimerenog korišćenja regulisanih maloprodajnih usluga rominga koje se pružaju po važećim domaćim maloprodajnim cenama, pružalac usluga rominga može…primeniti pravične, razumne i srazmerne kontrolne mehanizme, zasnovane na objektivnim pokazateljima rizika od zloupotrebe ili neprimerenog korišćenja izvan okvira povremenih putovanja u regionu Zapadnog Balkana“, ističe se u Pravilniku.

Objektivni pokazatelji uključuju mere kojima se utvrđuje da li su korisnici imali veću potrošnju u domaćem saobraćaju u odnosu na roming ili da li su više boravili u Srbiji u odnosu na druge posećene ekonomije u regionu Zapadnog Balkana.

Foto: Pixabay.com

„Veća potrošnja u domaćem saobraćaju u odnosu na roming ili duži boravak korisnika rominga u Srbiji u odnosu na druge „posećene ekonomije“ u regionu Zapadnog Balkana tokom utvrđenog perioda posmatranja (četiri meseca) smatraju se dokazom da nema zloupotrebe ili neprimerenog korišćenja regulisanih maloprodajnih usluga rominga“, precizira se u Pravilniku.

„Posećenim ekonomijama“ se, inače, smatraju Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo i Metohija.

Pravilnik sadrži i spisak pokazatelja rizika od zloupotrebe ili neprimerenog korišćenja usluge rominga širom Zapadnog Balkana.

U takve rizike, između ostalih, spadaju i dugotrajna neaktivnost određene SIM kartice, koja je vezana uglavnom ili isključivo za korišćenje u romingu, kao i uzastopno korišćenje više SIM kartica od strane istog korisnika u romingu, ako i situacija kada se utvrdi da se određeni broj SIM kartica organizovano preprodaje licima koja efektivno ne žive ili nemaju stabilne veze u Srbiji, a da bi se omogućilo korišćenje rominga po domaćim cenama.

U mere koje mogu da se sprovedu u slučaju neprimerenog korišćenja rominga spadaju obaveza upozorenje korisnika i primena dodatne naknade.

Pravilnik, naime, daje mogućnost pružaocu usluga da primeni dodatnu naknadu za roming na domaću maloprodajnu cenu za svako dalje korišćenje regulisanih maloprodajnih usluga rominga, ukoliko u roku ne kraćem od 15 dana od datuma prijema upozorenja ne dođe do promene u njegovom obrascu korišćenja, koji bi pokazao stvarnu potrošnju u domaćem saobraćaju ili boravak u Srbiji.

Dodatna naknada za roming ne može biti veća od maksimalne prosečne veleprodajne naknade za pružanje usluga rominga (bez PDV-a), koja za regulisane odlazne i dolazne pozive u romingu i regulisane SMS poruke u romingu ne prelazi 0,032 evra po minutu, odnosno 0,01 evro po SMS poruci, propisao je Pravilnik.

Za regulisanu uslugu prenosa podataka u romingu maksimalna veleprodajna naknada ne prelazi 0,0035 evra po megabajtu, a od 1. januara 2025. godine ne prelazi 0,003 evra po megabajtu i od 1. januara 2026. godine ne prelazi 0,0025 evra po megabajtu.

Zbir domaće maloprodajne cene i maksimalne dodatne naknade za roming ne može biti veći od maksimalne maloprodajne cene za regulisane usluge rominga (bez PDV-a), koja za regulisane odlazne pozive u romingu, regulisane SMS poruke u romingu i regulisanu uslugu prenosa podataka u romingu ne prelazi 0,19 evra po minutu, 0,06 evra po SMS poruci i 0,18 evra po megabajtu.

„Naknada za regulisane dolazne pozive u romingu ne prelazi 0,016 evra po minutu (bez PDV-a)“, stoji u Pravilniku koji je objavljen u Službenom glasniku.

Pružaocima usluge rominga Pravilnik dozvoljava i da u „posebnim i izuzetnim okolnostima“, sa ciljem obezbeđivanja održivosti svog domaćeg modela naplate upute zahtev za odobrenje primene dodatne naknade, i to ukoliko ne mogu da obezbede povraćaj ukupnih stvarnih i projektovanih troškova od prihoda koje ostvaruju pružanjem takve usluge.

U tom slučaju, pružalac usluge može da podnese Regulatoru zahtev za odobrenje primene dodatne naknade za roming, koja se može primeniti samo u meri u kojoj je to neophodno za povraćaj troškova pružanja regulisanih maloprodajnih usluga rominga, uzimajući u obzir važeće maksimalne veleprodajne cene, stoji u Pravilniku koji je objavljen 9. maja u Službenom glasniku, i stupa na snagu za osam dana od objavljivanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.