Jeftiniji internet u inostranstvu

Cena rominga između EU i Zapadnog Balkana ograničena na 18 evra za gigabajt

Region

3.10.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena rominga između EU i Zapadnog Balkana ograničena na 18 evra za gigabajt Cena rominga između EU i Zapadnog Balkana ograničena na 18 evra za gigabajt
Smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana, potpisano na Samitu u Tirani krajem prošle godine, zvanično je stupilo na snagu 1. oktobra,... Cena rominga između EU i Zapadnog Balkana ograničena na 18 evra za gigabajt

Smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana, potpisano na Samitu u Tirani krajem prošle godine, zvanično je stupilo na snagu 1. oktobra, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Od ovog oktobra, gornja granica cena za jedan gigabajt (GB) podataka u romingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o romingu, ne bi trebalo da prelazi 18 evra, što će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim, navodi se u saopštenju RCC koji je prenela eKapija pozivajući se na agenciju Mina.

Nakon gotovo godinu zajedničkog rada, pod pokroviteljstvom i uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije, te političku podršku EU i Zapadnog Balkana, telekomunikacioni operateri, kako sa Zapadnog Balkana, tako i iz EU, ne samo da su ispunili odredbe iz Deklaracije, već su u mnogim slučajevima i premašili očekivanja, navodi se u objavi RCC.

Naglasili su da u mnogim slučajevima ograničenje cena od 18 evra u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 evra po jednom GB, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cena u okviru paketa, snizila čak i redovne cene usluga dopune.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, kazala je da je to najavila pre gotovo godinu uz reči da će cene roming usluga između EU i Zapadnog Balkana „padati s jesenjim lišćem“.

Na primeru državljanina Bosne i Hercegovine (BiH), korisnika jednog od operatera iz te zemlje, koji putuje u Hrvatsku, navela je koliko je sniženje.

Ranije je, ukoliko niste kupili jedan od paketa, cena prenosa podataka po samo jednom megabajtu, koliko ‘teži’ jedna fotografija ili dokument srednjeg kvaliteta, iznosila neverovatnih 2,09 evra. To znači da bi vas slanje jednog videa srednjeg kvaliteta od jednog GB koštalo 2.090 evra. Ili, ukoliko se nalazite u Grčkoj, to bi iznosilo više od 9.000 evra“, rekla je Bregu.

Međutim, sada, nakon smanjenja cena, to će iznositi samo 1,7 centi po megabajtu, što predstavlja smanjenje za više od 99 odsto.

U različitim roming paketima u telekom operaterima iz Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, cena jedog gigabajta kreće se od maksimalno 12 evra do u nekim slučajevima manje od dva evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...