Kompletiranje transakcije do kraja prvog kvartala 2024. godine

Yettel ne menja ime u Srbiji, očekuje se sinergija PPF Grupe i kompanije e&

Firme u fokusuInvesticijePoslovanje

5.8.2023 13:02 Autor: Marko Andrejić 6

Yettel ne menja ime u Srbiji, očekuje se sinergija PPF Grupe i kompanije e& Yettel ne menja ime u Srbiji, očekuje se sinergija PPF Grupe i kompanije e&
Kompanija Emirates Telecommunications Group iz Abu Dabija kupuje kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj za 2,15 milijardi evra,... Yettel ne menja ime u Srbiji, očekuje se sinergija PPF Grupe i kompanije e&

Kompanija Emirates Telecommunications Group iz Abu Dabija kupuje kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj za 2,15 milijardi evra, u sklopu svog plana za jačanje globalnog prisustva. Emirates Telecom je potpisao obavezujući ugovor za kontrolni udeo u PPF-ovim uslužnim i infrastrukturnim kompanijama u ovim zemljama, navodi se u saopštenju od utorka, osim u Mađarskoj gde Corvinus Nemzetkozi Befektetesi poseduje 25 odsto udela.

Do dogovora je došlo nakon što je gigant iz Abu Dabija, vredan 60 milijardi dolara, rekao da ima „kapacitet i sredstva“ za investiranje, rekao je glavni izvršni direktor Hatem Dovidar ranije ove godine za TV Bloomberg, dodajući da je njegov fokus bio na mogućnostima u Evropi, Aziji i Africi.

Dogovor uključuje do 350 miliona evra u isplatama ukoliko PPF premaši određene ciljeve, a u suprotnom predviđa povrat do 75 miliona evra, ako deo tih ciljeva ne bude ispunjen do finalizovanja dogovora.

PPF Telekom, deo poslovnog carstva porodice češkog milijardera Kelner, čine Yettel Bugarska, Yettel Mađarska, Yettel Srbija, O2 Slovačka i infrastrukturna preduzeća CETIN i O2 Networks u tim zemljama.

To praktično znači da će srpski operator, koji je relativno skoro sproveo rebrendiranje i promenu imena – iz Telenor u Yetter – još jednom dobiti novog vlasnika.

Pitali smo PPF grupu šta bi novi većinski vlasnik mogao da promeni u poslovanju kompanije Yettel Srbija, odnosno šta korisnici mogu da očekuju i kako će novi igrač uticati na situaciju na srpskom tržištu telekomunikacija?

“Oba partnera, i PPF i e&, obezbediće kontinuitet poslovanja. Nastaviće da se oslanjaju na veliku stručnost timova i menadžera PPF Telekom Grupe. Cilj obe kompanije je da se napravi sinergija između dve grupacije, sa idejom da korisnici (i fizička lica i biznis korisnici) imaju na raspolaganju bogati portfolio digitalnih proizvoda e&. To znači da će Yettel korisnici imati na raspolaganju bolje proizvode, ponudu i korisničko iskustvo”, objasnio je u odgovorima za Biznis.rs Leoš Rousek, direktor komunikacija PPF Grupe.

On nam je potvrdio da neće biti novog rebrendinga ili promene imena rečima da “brend Yettel ostaje, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama”.

Na pitanje kada se može očekivati kompletiranje ovog posla, gospodin Rousek podseća da transakcija podleže uobičajenim antimonopolskim regulatornim odobrenjima na svim tržištima, kao i pregledima i analizama stranih direktnih investicija u Slovačkoj, Mađarskoj i Srbiji, i potencijalno u Bugarskoj.

“Pored toga, institucije Evropske unije će, u skladu sa nedavno usvojenom Uredbom o stranim subvencijama, verovatno analizirati i nadgledati transakciju. To je dugotrajan proces i ukoliko sve prođe onako kako očekujemo (a verujemo da nema razloga da bude drugačije), transakcija će verovatno biti zaključena do kraja prvog kvartala 2024. godine”, zaključuje direktor komunikacija PPF Grupe.

Mobi banka u Srbiji neće menjati vlasničku strukturu i ostaje i dalje u stoprocentnom vlasništvu kompanije u okviru češke PPF grupe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...