Emirati ulažu samo u telekomunikacije

Mobi banka ne menja strukturu vlasništva

Srbija

3.8.2023 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mobi banka ne menja strukturu vlasništva Mobi banka ne menja strukturu vlasništva
Kompanija Yettel i njena sestrinska firma Cetin dobijaju novog većinskog vlasnika – kompaniju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali Mobi banka ostaje i dalje u... Mobi banka ne menja strukturu vlasništva

Kompanija Yettel i njena sestrinska firma Cetin dobijaju novog većinskog vlasnika – kompaniju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali Mobi banka ostaje i dalje u stoprocentnom vlasništvu kompanije u okviru češke PPF grupe.

Narodna banka Srbije je potvrdila da do sada nije dobila nijedan zahtev za davanje saglasnosti za sticanje udela u Mobi banci, prenosi Beta pozivajući se na N1.

Podseća se da češka PPF grupa posluje u pet oblasti: telekomunikacije, mediji, bankarstvo i finansijske usluge, e-trgovina i maloprodaja, dok peta oblast obuhvata raznolike delatnosti – od nekretnina, preko biotehnologije, pa do transporta.

Kompanija koja posluje u oblasti telekomunikacija je PPF Telekom grupa, u okviru koje posluju tri kompanije koje dalje imaju svoje kćerke-firme. To su Yettel, sa istoimenim firmama u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj, zatim O2 sa firmama u Češkoj i Slovačkoj, kao i Cetin grupa, sa istoimenim firmama u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Češkoj.

Obelodanjena kupoprodaja između Emirates Telecommunication Group i PPF grupe, odnosi se na sticanje udela od 50 odsto plus jedne akcije u imovini PPF Telekom grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj. Preduzeća u Češkoj ostaju izuzete od promene vlasništva, a isto, kako je navedeno u saopštenju PPF grupe, važi i za Mobi banku u Srbiji.

Objašnjeno je da je Mobi banka Beograd u vlasništvu PPF Financial Holdings, koji, prema podacima iz finansijskih izveštaja grupe, upravlja sa ukupno 12 banaka – od Češke i Slovačke, preko Velike Britanije i Srbije do Vijetnama, Indije, Kine… i nije bio predmet kupoprodaje vlasničkog udela od strane kompanije iz Emirata.

Postojeća sredstva PPF Telekoma u Češkoj, uključujući češkog operatera O2 CZ i provajder telekomunikacione infrastrukture Cetin Czech, biće preneta van PPF Telekom grupe i neće biti deo transakcije. PPF će zadržati svoj 100 odsto indirektni udeo u O2 CZ i svoj sadašnji indirektni udeo u firmi Cetin Czech, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...