Emirates Telecommunications Group kupuje poslovanje u četiri zemlje za 2,15 milijardi evra

Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji

SrbijaSvet

2.8.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji
Kompanija Emirates Telecommunications Group iz Abu Dabija pristala je da kupi kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj za... Kompanija iz Abu Dabija preuzima Yettel u Srbiji

Kompanija Emirates Telecommunications Group iz Abu Dabija pristala je da kupi kontrolni udeo u PPF Telekom grupi u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj za 2,15 milijardi evra, u sklopu svog plana za jačanje globalnog prisustva.

Emirates Telecom je potpisao obavezujući ugovor za kontrolni udeo u PPF-ovim uslužnim i infrastrukturnim kompanijama u ovim zemljama, navodi se u saopštenju od utorka, osim u Mađarskoj gde Corvinus Nemzetkozi Befektetesi poseduje 25 odsto udela.

Do dogovora je došlo nakon što je div iz Abu Dabija, vredan 60 milijardi dolara, rekao da ima „kapacitet i sredstva“ za investiranje, rekao je glavni izvršni direktor Hatem Dovidar ranije ove godine za TV Bloomberg, dodajući da je njegov fokus bio na mogućnostima u Evropi, Aziji i Africi.

PPF Telekom, deo poslovnog carstva porodice češkog milijardera Kelner, čine Yettel Bugarska, Yettel Mađarska, Yettel Srbija, O2 Slovačka i infrastrukturna preduzeća CETIN i O2 Netvorks u tim zemljama.

Porodica Kelner, čije neto bogatstvo Bloombergov indeks milijardera procenjuje na 12,1 milijardu dolara, traži potencijalne ciljeve akvizicije u Evropi kao deo strategije da preusmeri svoj investicioni fokus nazad na zapadna tržišta nakon godina ekspanzije po Aziji.

Dogovor uključuje do 350 miliona evra u isplatama ukoliko PPF premaši određene ciljeve, a u suprotnom predviđa povrat do 75 miliona evra ako deo tih ciljeva ne bude ispunjen do finalizovanja dogovora.

 • KIMCHI

  2.8.2023 #1 Author

  Ovi ne znaju ni dal su posli ili dosli

  Odgovori

 • ELLA

  2.8.2023 #2 Author

  Ogromna zarada u ovom sektoru dovodi kompanije sa Bliskog Istoka

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.