Pregovori češke grupe PPF sa investitorom iz UAE

Moguća delimična prodaja Yettela u Srbiji i još nekoliko zemalja

InvesticijeRegionSrbija

2.7.2023 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 27

Moguća delimična prodaja Yettela u Srbiji i još nekoliko zemalja Moguća delimična prodaja Yettela u Srbiji i još nekoliko zemalja
Vlasnik najvećeg bugarskog mobilnog operatera Yettel Bulgaria, češka grupa PPF, u pregovorima je sa konglomeratom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Emirates Telecommunications Group Compani,... Moguća delimična prodaja Yettela u Srbiji i još nekoliko zemalja

Vlasnik najvećeg bugarskog mobilnog operatera Yettel Bulgaria, češka grupa PPF, u pregovorima je sa konglomeratom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – Emirates Telecommunications Group Compani, poznatijim kao Etisalat, kao investitorom, saznaje bugarski Kapital iz više različitih izvora.

Pregovori su započeti pre nekoliko nedelja, prenosi Nova.rs.

Moguća prodaja obuhvatiće ne samo telekom poslove u Bugarskoj, već i one u Srbiji i Mađarskoj, odnosno reč je o svim operaterima pod brendom Yettel, kao i udeo u slovačkom telekomunikacionom poslovanju. Uključeno je i poslovanje CETIN infrastrukture u četiri navedene zemlje, navodi se u tekstu ovog bugarskog portala.

Kapital dodaje da se pregovori ne tiču medijske grupe oko bTV-a.

„PPF Group i Emirates Telecommunications Group u ranoj su fazi pregovora o formiranju potencijalnog partnerstva za istraživanje različitih mogućnosti za stratešku saradnju u Centralnoj i Istočnoj Evropi (bez Češke) koje su od obostrane koristi za obe poslovne grupe“, potvrdio je Kapitalu direktor komunikacija PPF-a Leoš Ružek.

Još nije jasno o kojoj vrsti ulaganja dve strane pregovaraju. Prema izvorima Kapitala, reč je o kupovini kontrolne akcije, odnosno najmanje 25 odsto Yettelu i u CETIN-u (takođe deo PPF grupe). PPF će verovatno ostati akcionar, što bi značilo da bi se moglo zadržati i upravljanje operaterom, prenosi Nova.

Preliminarni plan je da se trenutni finansijski i pravni „due diligence“ završi u roku od mesec do dva sa predloženom cenom i predugovorom. Ako se obe strane slože, dogovor će morati da prođe putem lokalnih regulatora (kao što je CPC) ili evropskih regulatora na odobrenje.

Nakon uspešnog završetka pregovora, Etisalat bi izvršio svoju prvu investiciju u Evropi. Osnovana 1976. godine kao grupa telefonskih operatera, trenutno ima posao sa više od 162 miliona pretplatnika u 16 ​​zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike i drugi je najveći telekom u regionu posle Saudijskog Telekoma. Većinski akcionar u kompaniji je vlada UAE sa 60 odsto, a preostalih 40 odsto se javno trguje. Sredstva za investicije, takođe, očigledno nisu problem: promet operatera za 2022. dostiže 14,3 milijarde dolara uz dobit od 2,7 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija je blizu 53 milijarde dolara.

Svojim ulaganjem u Bugarsku 2018. godine, PPF je najavio da namerava da ostane u regionu još dugo. Tada je češka grupa preuzela telekomunikacione delatnosti norveškog giganta Telenora u Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj. Ukupan iznos transakcije bio je 2,8 milijardi evra, a prema ranije potpisanom ugovoru bugarska jedinica je procenjena na 810 miliona evra. Česi su 2021. godine prodali posao u Crnoj Gori mađarskom „4iG Nirt“-u.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...