Provizija i za isplatu gotovine u istoj bankarskoj grupaciji

Šta sve banke naplaćuju kada podižete keš u inostranstvu?

BankeIzdvajamoPoslovanje

1.7.2023 12:14 Autor: Ljiljana Begović 25

Šta sve banke naplaćuju kada podižete keš u inostranstvu? Šta sve banke naplaćuju kada podižete keš u inostranstvu?
Pre nego što krenete na putovanje u inostranstvo trebalo bi proveriti na koji način i uz koliku proviziju možete da podižete novac sa bankomata.... Šta sve banke naplaćuju kada podižete keš u inostranstvu?

Pre nego što krenete na putovanje u inostranstvo trebalo bi proveriti na koji način i uz koliku proviziju možete da podižete novac sa bankomata. Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom svaka banka naplaćuje naknadu u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Banke za isplatu gotovine na bankomatima naplaćuju i do četiri odsto isplaćene sume ili tri do četiri evra po transakciji, u zavisnosti od ukupnog iznosa i od toga da li koristite debitnu ili kreditnu karticu.

Pre nego što otputujete u inostranstvo, potrebno je da kod izdavaoca platne kartice proverite da li ona može da se koristi i u inostranstvu, kao i koji su uslovi konverzije, osnovni troškovi i naknade za korišćenje te kartice u inostranstvu.

Ako se ima u vidu visina provizije za korišćenje platnih kartica u inostranstvu, pogodnije je plaćati karticom direktno kod trgovca od podizanja gotovine na bankomatu. Ukoliko nemate moguć́nost da direktno na prodajnom mestu izvršite plaćanje i primorani ste da podignete novac, koristite debitnu karticu jer su provizije najčešće niže nego za korišćenje kreditnih kartica.

Banke iz iste grupacije mogu naplatiti proviziju za podizanje gotovine

Pojedine banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor sa vašom matičnom bankom u Srbiji.

“Česta je zabluda korisnika da banka u inostranstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca sa bankomata ako je iz iste bankarske grupacije kao i banka koja je izdala karticu u Srbiji. Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca s bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulisale to pitanje, što možete proveriti sa vašom bankom pre nego što otputujete u inostranstvo”, upozoravaju naši sagovornici iz Narodne banke Srbije (NBS).

Takođe, savet je da korisnici memorišu broj telefona sa kartice u imenik mobilnog telefona kako bi, u slučaju potrebe, mogli da na jednostavan način kontaktiraju banku izdavaoca kartice.

Foto: Rawpixel.com

Iz Narodne banke Srbije (NBS) kažu da izdavaoci platnih kartica u Republici Srbiji za transakcije podizanja gotovine na svojim bankomatima u praksi najčešće ne naplaćuju naknadu, dok za transakcije na bankomatima drugih banaka i za podizanje gotovine u inostranstvu, banke izdavaoci u skladu sa svojom poslovnom politikom naplaćuju naknade.

Tarifnici banaka za ove usluge javno su dostupni na njihovim portalima i korisnici na jednostavan način mogu proveriti te naknade.

Osim provizije može biti naplaćena dodatna naknada

Dodatno, za podizanje gotovine platnim karticama u inostranstvu banke prihvatioci mogu da uvedu takozvani „surcharge“, što je dodatna naknada koju naplaćuje banka prihvatilac, odnosno banka čiji je bankomat.

“Iz tog razloga klijenti treba da obrate pažnju da li pri podizanju gotovine postoji i ta dodatna naknada na strani prihvatioca, jer ona mora biti prikazana na bankomatu, i da na osnovu informacija vide da li im se isplati da podižu novac na tom bankomatu ili da potraže bankomat na kome se ne naplaćuje dodatna naknada”, upozoravaju iz NBS.

Takođe, za podizanje gotovine u inostranstvu i plaćanje na prodajnim mestima neki prihvatioci pružaju DCC (Dynamic Currency Conversion) uslugu na bankomatima i POS terminalima u inostranstvu.

Navedena usluga pruža mogućnost korisnicima da se transakcija izvrši u valuti zemlje u kojoj je kartica izdata, odnosno za korisnike iz Republike Srbije – u dinarima. Kod te usluge je važno da korisnici obrate pažnju koji kurs je banka prihvatilac koristila za konverziju jer može biti nepovoljan za korisnika i da na osnovu toga odluče da li će koristiti tu uslugu ili odustati od nje kako bi se transakcija izvršila na standardni način.

“Nisu ni sve banke ni platne kartice iste. Ukoliko posedujete platnu karticu koja zadužuje vaš devizni račun, da biste izbegli duple konverzije pre putovanja korisno je da se kod svog izdavaoca informišete koja je ugovorena valuta obračuna za potrošnju u inostranstvu i da li će postojati konverzija u zavisnosti u koju zemlju putujete”, zaključuju iz NBS.

 • Vale

  2.7.2023 #1 Author

  Sve to treba znati, kada se nalazimo u inostranstvu

  Odgovori

 • DOBRILA

  2.7.2023 #2 Author

  Dobro je znati..

  Odgovori

 • HANA

  2.7.2023 #3 Author

  Ovo je odličan članak.
  Poučno.

  Odgovori

 • REA

  2.7.2023 #4 Author

  Zato ne dizem novac preko…

  Odgovori

 • BOKA

  2.7.2023 #7 Author

  Plaćanje samo u slučaju nužde, bolje uvek poneti gotovinu ili ako se i podiže na ATM-u onda birati opciju bez konverzije i birati valutu kartice….

  Odgovori

 • KIMCHI

  2.7.2023 #8 Author

  Treba dobro proveriti svakako

  Odgovori

 • HRKALOVICKA

  2.7.2023 #9 Author

  Samo u slučaju nužde

  Odgovori

 • Boba321

  2.7.2023 #10 Author

  u principu svaka banka drugacije radi

  Odgovori

 • SUNCICA

  2.7.2023 #12 Author

  u ino samo kes

  Odgovori

 • SHALIMAR

  2.7.2023 #13 Author

  Vecina ljudi i nije upoznata,super clanak…

  Odgovori

 • LAV

  2.7.2023 #14 Author

  Mislim da ni one ne znaju sta sve naplacuju, bitno je da naplacuju.

  Odgovori

 • SABRINA

  2.7.2023 #15 Author

  Bitno je da se naplaćuje…

  Odgovori

 • PIKSI

  2.7.2023 #16 Author

  Odlicna vest korisne informacije

  Odgovori

 • CIGI

  2.7.2023 #17 Author

  Ma.sve naplacuju,Jo’s malo pa I kucanje pina na bankomatima.

  Odgovori

 • Gaga

  2.7.2023 #18 Author

  Pa jedino ako je bas hitno

  Odgovori

 • ŽIZI

  2.7.2023 #19 Author

  Naplaćuju sve što mogu kako bi imali koristi.

  Odgovori

 • MAJA

  3.7.2023 #20 Author

  Uvek niti na oprezu jer otprilike deru svi za takve stvari

  Odgovori

 • SENSEI

  3.7.2023 #21 Author

  Uvek je prisutno neko naknadno plaćanje. Svako ubire svoj deo kolača

  Odgovori

 • nemamvremenazato

  3.7.2023 #22 Author

  Dobro je znati

  Odgovori

 • AJA

  3.7.2023 #23 Author

  Ni one vise ne znaju sta naplacuju, ali da naplate..zato samo kes u inostranstvo poneti

  Odgovori

 • STEPA

  6.7.2023 #24 Author

  Velike su provizije za druge bankomate i inostranstvo.

  Odgovori

 • Milica

  8.7.2023 #25 Author

  Ovo su jako korisne informacije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.