Država se nada prihodu od najmanje 240 miliona evra na razlici u ceni megavata iz vetroelektrana

Četiri projekta koja su osvojila tržišne premije za struju iz vetra

Srbija

22.8.2023 10:27 Autor: Milica Rilak 1

Četiri projekta koja su osvojila tržišne premije za struju iz vetra Četiri projekta koja su osvojila tržišne premije za struju iz vetra
Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je po okončanju prvih aukcija za tržišne premije da očekuje od 240 do 600 miliona evra prihoda za 15... Četiri projekta koja su osvojila tržišne premije za struju iz vetra

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je po okončanju prvih aukcija za tržišne premije da očekuje od 240 do 600 miliona evra prihoda za 15 godina od vetroelektrana, i to na razlici u ceni između tržišne i prosečne ostvarene na aukciji.

Tržišna cena megavata iz vetra trenutno se kreće oko 110 evra, a prosečna aukcijska 68 evra, a pravila kažu da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene. Ministarstvo je u saopštenju navelo da se pobednici obavezuju da ulože preko milijardu evra u različite delove Srbije – a evo gde su planirane elektrane koje bi u budućnosti trebalo da proizvode „zelene megavate“.

„Vetrozelena“ kod Pančeva – Power China i CWP Europe

Kompanije CWP Europe i PowerChina Resources potpisale su krajem aprila ugovor kojim je utvrđeno da će kineski partner postati vlasnik 51 odsto udela u projektu izgradnje vetroelektrane „Vetrozelena“ kod Pančeva, sa 48 vetrogeneratora najnovije generacije i planiranom instalisanom snagom od 300 megavata.

„Nadamo se da će izgradnja početi pre kraja ove godine, i da će biti završena i puštena u rad tokom 2025. Kada bude završena, očekujemo da će ‘Vetrozelena’ čistom i priuštivom energijom moći da snabdeva 200.000 domaćinstava u Srbiji, i da će doprineti da se emisija CO2 u vašoj zemlji smanji za 820.000 tona godišnje“, rekao je novinarima po potpisivanju ugovora izvršni direktor CWP Europe Dimitar Enčev (Dimitar Enchev).

Enčev tada nije želeo da otkrije vrednost investicije, ali je rekao da će biti među najvećim stranim direktnim investicijama u Srbiji.

Foto: Biznis.rs

„Vetrozelena“ je na aukciji za tržišne premije osvojila kvotu od 210 megavata sa ponuđenih 64,48 evra po megavatu, što je bila i najpovoljnija cena među učesnicima.

Vetroelektrana „Pupin“ u Kovačici – Enlight K2 Wind

Izraelski investitor dobio je u junu 2021. godine dozvolu da proširi vetropark u Kovačici, koji inače radi od 2019. godine, a sa 104,5 megavata drugi je po veličini u našoj zemlji.

Tri meseca pre dobijanja dozvole za proširenje, „Kovačicu“ su obišli tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador Izraela u Beogradu Jahen Vilan, koji je tada poručio da se nada „da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane ‘Pupin’ i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti“.

Planirano je da vetropark „Pupin“ bude završen sredinom ove godine, sa 16 vetrogeneratora i ukupnom snagom od 95,5 megavata.

Na aukciji za tržišne premije „Pupin“ je osvojio kvotu od 68 megavata za ponuđenih 68,88 evra po megavatu.

Čibuk 2″ u Kovinu – Masdar Taaleri Generation

Sredinom januara, ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail el Mazrouei (Suhail Al-Mazrouei) dogovorili su u Abu Dabiju potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti razvoja vodonika, kao novog energenta, i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije.

Foto: Freepik.com

Kako je tada saopšteno, ministarka je tokom susreta ocenila da je najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE vetropark „Čibuk 1“, koji proizvodi zelenu energiju kojom je moguće snabdevati 113.000 domaćinstava.

„Tokom godine počinjemo i sa izgradnjom ‘Čibuka 2’, snage 150 MW. Tu se verovatno nećemo zaustaviti jer su kompanije iz UAE zainteresovane i za projekte u oblasti solarne energije, u kojoj imaju veliko iskustvo“, najavila je tada Đedović.

Projekat „Čibuk 2“ razvija Masdar Taaleri Generation (MTG), kompanija koja je u suvlasništvu Abu Dhabi Future Energy Company – Masdar iz UAE i finskog Taaleri Energia.

„Čibuk 2“ je na aukciji za tržišne premije osvojio kvotu od 108,5 megavata po ceni od 73,7 evra po megavatu.

Vetroelektrana „Crni vrh“ kod Bora – Crni vrh Power

Planirano je da vetroelektrana „Crni vrh“ bude izgrađena na tromeđi Žagubice, Bora i Majdanpeka, a vrednost investicije koja podrazumeva postavljanje 32 vetrogeneratora procenjena je na oko 100 miliona evra, objavila je eKapija sredinom 2022.

Prvu vest o tom projektu eKapija je objavila dve godine ranije, kada se baratalo brojem od 40 vetrogeneratora, dok je domaća kompanija „Crni vrh Power doo Žagubica“ osnovana 28. avgusta 2019. godine.

Vetroelektrana „Crni vrh“ osvojila je kvotu od 13,5 megavata, po ceni od 79 evra po megavatu, a iz dokumentacije sa aukcije vidljivo je da je prijavljeni kapacitet te elektrane 150 megavata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...