Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije o sprovedenim aukcijama

Od vetroelektrana prihod države do 600 miliona evra za 15 godina  

InfrastrukturaSrbija

20.8.2023 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Od vetroelektrana prihod države do 600 miliona evra za 15 godina   Od vetroelektrana prihod države do 600 miliona evra za 15 godina  
Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i... Od vetroelektrana prihod države do 600 miliona evra za 15 godina  

Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U saopštenju se navodi da su te aukcije najveće ikada sprovedene u regionu, a da su pobednici kompanije iz Izraela, Kine, SAD, UAE i Finske.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi oko 68 evra po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po megavat-času, prenosi Beta.

„Pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, a prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena struje, Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina“, objašnjava se. U saopštenju piše i da će, „prema trenutnim projekcijama, 2026. to iznositi oko 60 miliona evra“.

Ministarstvo je navelo i da se pobednici na aukciji obavezuju da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve do tri godine.

Aukcije Ministarstva rudarstva i energetike Srbije su rađene po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u poslednjih 10 godina.

„Zemlje u regionu takođe pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, poput Hrvatske, ali im realizacija do sada nije uspela“, navodi se u saopštenju.

Neke od kompanija, pobednica na aukcijama, kotirane su na svetskim berzama, ali i Srbije. „Proces je bio efikasan uz tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće uticati na izbor pobednika“, dodalo je Ministarstvo.

To su prve aukcije u okviru „trogodišnjeg plana sistema podsticaja“, Vlade Srbije, a koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 megavati za proizvođače iz obnovljivih izvora energije u naredne tri godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...