LINK Care želi preostalih 10,05 odsto kapitala

Čuveni Institut Rudo pred konsolidacijom vlasništva – objavljena ponuda za preuzimanje

BerzaInvesticijePoslovanjeSrbija

19.9.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 2

Čuveni Institut Rudo pred konsolidacijom vlasništva – objavljena ponuda za preuzimanje Čuveni Institut Rudo pred konsolidacijom vlasništva – objavljena ponuda za preuzimanje
Kompanija Link Care, većinski vlasnik Instituta Rudo sa učešćem u kapitalu od 89,95 odsto, nudi 1.338,4 dinara po akciji u okviru ponude za preuzimanje... Čuveni Institut Rudo pred konsolidacijom vlasništva – objavljena ponuda za preuzimanje

Kompanija Link Care, većinski vlasnik Instituta Rudo sa učešćem u kapitalu od 89,95 odsto, nudi 1.338,4 dinara po akciji u okviru ponude za preuzimanje čuvenog preduzeća za proizvodnju i trgovinu ortopedskim pomagalima.

Inače, u Napomenama uz finansijski izveštaj za 2023. godinu Instituta Rudo, u delu koji je odnosi na događaje nakon datuma bilansa stanja, među važnijim poslovnim događanjima nabrojano je i „smanjenje-gašenje sektora proizvodnje protetike i ortotika“.

Institut Rudo nalazi se u Bulevaru Vojvode Putnika u beogradskoj opštini Savski venac, u neposrednoj blizini nove centralne železničke stanice Prokop i poslovnog kompleksa koji je u izgradnji.

Pažnju javnosti u julu je privukla neobično obimna transakcija na Beogradskoj berzi, kada je prodato nešto manje od 122.000 akcija Instituta Rudo za ukupno 42,5 miliona dinara ili 349 dinara po akciji. Uoči te transakcije, kompanija Link Care posedovala je 71,18 odsto kapitala, dok je drugi po veličini akcionar kompanija Visual Tools sa 16,8 odsto kapitala. Ostatak akcija u rukama je manjinskih akcionara, među kojima je i Akcionarski fond sa 0,2 odsto kapitala.

Link Care je u međuvremenu došao do 89,95 odsto kapitala, a u ponudi za preuzimanje preostalih akcija stoji da namerava da stekne ukupno 65.268 akcija, što čini 10,05 odsto ukupnog broja akcija i 10,05 odsto ukupnog broja glasova u Skupštini akcionara.

Foto: Beogradska berza

Prema ponudi koja je otvorena do 7. oktobra, Link Care se obavezuje da plaćanje za akcije vrši isključivo u gotovom novcu, i to 1.338,40 dinara po akciji.

Link Care, inače, nije uslovio uspeh ove ponude za preuzimanje određenom količinom deponovanih akcija, što znači da će ponuda uspeti koliko god akcija da uspe da kupi.

Ukoliko udeo u kapitalu dostigne 90 odsto, vlasnik tih akcija prema našem zakonu može da uđe u prinudni otkup akcija preostalih akcionara, kao što se desilo u slučaju Luke Beograd.

Uputstva za akcionare Instituta Rudo

Svi akcionari zakoniti imaoci običnih akcija mogu deponovati svoje akcije, lično ili preko punomoćnika, davanjem pismenog naloga članu Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti kod kog imaju otvoren vlasnički račun.

Račun deponovanih hartija je otvoren u Centralnom registru, preko člana Centralnog registra hartija od vrednosti M&V Investments a.d. Akcije se mogu deponovati svakog radnog dana dok traje ponuda za preuzimanje, a na dan zatvaranja ponude do 12 časova.

Deponovanje akcija na račun deponovanih hartija od vrednosti smatra se prihvatanjem ponude za preuzimanje. Akcionari imaju pravo da povlačenjem deponovanih akcija u roku važenja ponude odustanu od prihvatanja ponude.

Institut Rudo je, inače, 2007. godine na javnoj aukciji prodat Nikoli Đivanoviću, koji je domaćoj javnosti daleko poznatiji po privatizaciji beogradskih bioskopa kupovinom društvenog preduzeća „Beograd film“, uključujući i tri u samom centru glavnog grada – bioskopa Zvezda, Jadran i 20. oktobar.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, većinski vlasnik „Ruda“ kompanija Link Care osnovana je 2008. godine u Beogradu, a poslednje tri poslovne godine završavala je u minusu od oko 8.000 evra i ima jednog zaposlenog. Registrovana je za konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Institut Rudo je, sa druge strane, u 2023. ostvario prihod od milion i po evra, ima 49 zaposlenih, a u Napomenama uz finansijski izveštaj stoji da je sadašnja vrednost nekretnina, postrojenja i opreme kojima raspolaže 242,34 miliona dinara.

RUDO AD BEOGRAD

BULEVAR VOJVODE PUTNIKA 7, 11000, BEOGRAD (SAVSKI VENAC), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.501.821,65 (2023)
Broj zaposlenih:
49 (2023)
  • SHALIMAR

    19.9.2024 #1 Author

    Kod nas sto vise firma posluje u minusu ,vise kupuje akcije i kupuje firme🙄

    Odgovori

  • SUNCE

    20.9.2024 #2 Author

    Poznati scenario.Neko je ulagao svoje vteme i zivot kako bi nesto vredno stvorio a onda dodju tipovi na i ici kriminala i odlupe za male pare i to obicno ugase,sto je najgore u celoj prici.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.