rad na unapređenju regulacije

Ministar privrede: Stečajni postupak u Srbiji dovesti na evropski i svetski standard

Srbija

19.9.2023 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministar privrede: Stečajni postupak u Srbiji dovesti na evropski i svetski standard Ministar privrede: Stečajni postupak u Srbiji dovesti na evropski i svetski standard
Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je u utorak da je jedna od bitnih karika funkcionisanja privrednog sistema efikasan stečajni postupak, zbog čega će... Ministar privrede: Stečajni postupak u Srbiji dovesti na evropski i svetski standard

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je u utorak da je jedna od bitnih karika funkcionisanja privrednog sistema efikasan stečajni postupak, zbog čega će država težiti da se on u zemlji dovede na nivo najviših evropskih i svetskih standarda.

Cvetković je na otvaranju konferencije „Digitalization/IT Developments in the Insolvency World“ u hotelu „Metropol“, u organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), rekao da će resorno ministarstvo sa ALSU i privrednim sudovima raditi na boljoj regulaciji i unapređenju stečajnih postupaka, prenosi Beta.

„Naša vizija je da stečajni postupak dovedemo na nivo najviših evropskih i svetskih standarda, u cilju unapređenja i prilagođavanja normativnih rešenja realnim potrebama i standardima Evropske unije“, naglasio je Cvetković.

Podsetio je i da ALSU od osnivanja učestvuje u unapređivanju stečajnog sistema kroz edukacije, licenciranje, nadzor nad radom stečajnih upravnika i sprovođenjem stečajnih postupaka nad preduzećima sa većinskim javnim kapitalom.

Istakao je i da digitalizacija nije zaobišla ni stečajni postupak, pa je ALSU izradila portal za elektronsku prodaju u stečajnom postupku i otvorila projekat digitalne transformacije u saradnji sa EBRD.

„Novi digitalni sistemi u stečaju učiniće sistem efikasnijim, povećati transparentnost postupaka i omogućiti njihovo unapređenje“, izjavio je ministar Cvetković.

U saopštenju se podseća i da ALSU ima intenzivnu dugogodišnju saradnju sa raznim međunarodnim organizacijama i redovno učestvuje u projektima i istraživanjima koje te organizacije sprovode, a pored toga aktivna je članica i međunarodnog udruženja stečajnih regulatora (IAIR) koja okuplja ministarstva, agencije i ostala regulatorna tela iz više od 30 zemalja članica.

Konferencija, koja je prvi put održana u Beogradu, okupila je predstavnike članica IAIR-a među kojima su SAD, Indija, Velika Britanija, Irska, Škotska, Austrija, Hon Kong, UAE, JAR, Finska, Albanija, kao i predstavnici MMF-a, Svetske banke i EBRD-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...