Ministarstvo finansija dalo svoje mišljenje

Da li stomatolozi moraju da koriste fiskalne kase?

PoreziPoslovanjeSrbijaZdravlje

26.7.2024 11:47 Autor: Milica Vojtek 14

Da li stomatolozi moraju da koriste fiskalne kase? Da li stomatolozi moraju da koriste fiskalne kase?
Da li je stomatološka ordinacija u obavezi da evidentira promet preko elektronskog fiskalnog uređaja ostvaren prilikom pružanja stomatoloških usluga, pitanje je koje se među... Da li stomatolozi moraju da koriste fiskalne kase?

Da li je stomatološka ordinacija u obavezi da evidentira promet preko elektronskog fiskalnog uređaja ostvaren prilikom pružanja stomatoloških usluga, pitanje je koje se među vlasnicima ovih biznisa često čuje.

Ministarstvo finansija je u svojom Biltenu za jun dalo odgovor na ovo pitanje.

“Članom 3. Zakona o fiskalizaciji (u daljem tekstu: ZF) propisano je da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo (u daljem tekstu: promet na malo) i primljeni avans za promet na malo. Prometom na malo smatra se svaki izvršen promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li je korisnik fizičko lice, pravno lice ili preduzetnik, uključujući i promet izvršen putem samonaplatnih uređaja – automata.

Prometom na malo ne smatra se promet izvršen izvan maloprodajnog objekta ako je korisnik isporučenih dobara i pruženih usluga, odnosno dobara i usluga koje će biti isporučene ili pružene u slučaju primljenih avansa, pravno lice, odnosno obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Maloprodajnim objektom smatra se svaki poslovni prostor i poslovna prostorija koji se primarno koriste za promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima, kao i sedište obveznika fiskalizacije koji vrši promet na malo preko interneta putem daljinske trgovine”, navodi se u ovom objašnjenju.

Foto: Freepik

Članom 4. st. 1. i 2. ZF propisano je da je obveznik fiskalizacije svaki obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana i svaki obveznik poreza na dobit pravnih lica u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica, koji vrši promet na malo.

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja (gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način i sl.), uključujući i primljene avanse za budući promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, navodi se u ovom objašnjenju.

Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja  određene su delatnosti kod čijeg obavljanja, zbog njihove specifičnosti, ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Prema navedenoj Uredbi, za stomatološke usluge nije propisano oslobođenje od obaveze evidentiranja ostvarenog prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

“Saglasno prethodno navedenim odredbama, kada je u pitanju pružanje stomatoloških usluga, pružalac usluge (stomatolog) u obavezi je da svaki pojedinačno ostvaren promet evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja i fiskalni račun uruči korisniku navedene usluge”, zaključak je Ministarstva finansija.

Iako je stav Ministarstva jasan i nedvosmislen, u praksi se neretko dešava da stomatolozi ne izdaju fiskalne račune. Poreski savetnik Aleksandar Trifunović iz kompanije TYB Consulting za Biznis.rs objašnjava da li oni takvim postupanjem krše zakon ili postoje neke posebni propisi kojima je takvo postupanje dozvoljeno.

„Prema mišljenju Ministarstva finansija, a pozivajući se na Zakon o fiskalizaciji, kao i Uredbu o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja jasno je rečeno da su stomatološke ordinacije u obavezi da evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja, kao i da su bile u obavezi da to čine i prema starom Zakonu o fiskalnim kasama koji je prestao da važi od maja 2022 godine. Tako u slučaju neevidentiranja prometa podležu sankcijama iz Zakona o fiskalizaciji, odnosno ne postoji izuzetak kada su u pitanju stomatološke ordinacije, kako je i navedeno u samo dokumentu“, objašnjava za Biznis.rs Trifunović.

  • DOBRILA

    26.7.2024 #1 Author

    Pa, moje misljenje da je bespotrebno… I do sad smo mogli bez toga..

    Odgovori

  • Jj992

    26.7.2024 #2 Author

    Logicno za pretpostaviti..

    Odgovori

  • gagica

    27.7.2024 #3 Author

    Trebalo bi svi da koriste fiskalne kase. Ako je zakon onda je za sve.

    Odgovori

    • JANA

      28.7.2024 #4 Author

      Upravo tako, zašto oni ne bi plaćali porez

      Odgovori

      • Bojan

        29.7.2024 #5 Author

        Kucali ili ne, pausalno su oporezani, isti je porez. Placaju svakako porez.

        Odgovori

  • Stomatolog

    29.7.2024 #6 Author

    Da svi su obavezni, samo su advokati izuzeti. Oni su posebni. Malo je sto duplo i debelo naplacuju svoje usluge, pa su jos i izuzeti sto se tice kucanja fiskalnih racuna!

    Odgovori

  • NELY

    31.7.2024 #7 Author

    Treba da se dovedu u red

    Odgovori

  • BIJUTI27

    31.7.2024 #9 Author

    Trebali bi.

    Odgovori

  • Budalaština

    31.7.2024 #10 Author

    Porez plaćamo u istom iznosu svaki mesec, nebitno koliko fiskalnih računa je bilo, samo još moram fiskalnu kasu da plaćam 20€ mesečno pored bar deset drugih mesečnih obaveza oko ordinacije. Doktori iz svog džepa jesu, ali država ništa nije učinila za stomatologiju.I da pet evra mesečno da, trostruko bi uzela. Narod da zna da je skupo i biće još skuplje. Stižu novi materijali i oprema i lekovi ,preskupi i budućnost ne čeka da se vi pomirite što nije besplatno.

    Odgovori

  • REA

    4.8.2024 #13 Author

    Sto se mene tice ne,ne zamarajte ljude

    Odgovori

  • MIKIMILE

    5.8.2024 #14 Author

    Naravno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.