Kompanija poručila da posluje u skladu sa propisima Republike Srbije

Delhaize spreman da pruži informacije Komisiji za zaštitu konkurencije

PoreziPoslovanjeSrbija

14.10.2024 16:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Delhaize spreman da pruži informacije Komisiji za zaštitu konkurencije Delhaize spreman da pruži informacije Komisiji za zaštitu konkurencije
Trgovinski lanac Delhaize Srbija potvrdio je da je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije u četvrtak, 10. oktobra, „u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja“ sprovela nenajavljeni... Delhaize spreman da pruži informacije Komisiji za zaštitu konkurencije

Trgovinski lanac Delhaize Srbija potvrdio je da je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije u četvrtak, 10. oktobra, „u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja“ sprovela nenajavljeni uviđaj u sedištu te kompanije.

„U skladu sa politikom otvorenosti i odgovornosti u poslovanju, Delhaize Srbija je i pre pokretanja ovog postupka aktivno sarađivala sa Komisijom za zaštitu konkurencije. Delhaize Srbija je opredeljena da kao stranka u ovom postupku da svoj doprinos utvrđivanju činjenica i pravom sagledavanju okolnosti u kojima funkcioniše trgovina na malo u Srbiji i da će u tom smislu pružiti svu potrebnu podršku i informacije“, istakli su iz najvećeg od četiri trgovinska lanca u postupku ispitivanja povrede konkurencije.

Podsetimo da je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv trgovinskih lanaca Delhaize Srbija, Mercator-S, Univerexport i DIS zbog sumnje da su sklopili restriktivni sporazum i tako narušili konkurenciju.

Komisija je u obrazloženju odluke o pokretanju postupka navela da je kod četiri kompanije u postupku u dužem vremenskom periodu posmatrala i analizirala cene pojedinačnih uporedivih proizvoda, kako bi identifikovala trendove i moguća odstupanja u maloprodajnim cenama.

Na osnovu javno dostupnih podataka o cenama, kao i na osnovu podataka o cenama izloženim na rafovima pojedinih maloprodajnih lanaca, Komisija je konstatovala da su kod stranaka u postupku za znatan broj proizvoda maloprodajne cene identične.

„Kompanija Delhaize Srbija u celosti posluje u skladu sa propisima Republike Srbije, redovno podnosi izveštaje nadležnim institucijama, te ostaje dosledna profesionalnim standardima i transparentnosti u poslovanju“, naglasili su iz te kompanije u saopštenju.

Komisija je, inače, najavila da će preduzeti sve potrebne dokazne radnje u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja, ispitati postojanje povrede konkurencije, a po okončanju postupka doneti konačnu odluku o postojanju povrede konkurencije.

Sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u ovom postupku pozvana su da ih dostave Komisiji za zaštitu konkurencije na adresu Savska br. 25 u Beogradu.

  • meli77

    14.10.2024 #1 Author

    Ako trgovimci lanci dokažu da je sve legalno bilo super je

    Odgovori

  • ELLA

    15.10.2024 #2 Author

    Sve je dogovoreno pa i nenajavljena kontrola

    Odgovori

  • DOBRILA

    15.10.2024 #3 Author

    Velika su oni kompanija, mogu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.