Naručena dodatna istraživanja

Delovi Beograda grejaće se na geotermalnu energiju

SrbijaU fokusu

5.6.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Delovi Beograda grejaće se na geotermalnu energiju Delovi Beograda grejaće se na geotermalnu energiju
JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za fazu tri naučne studije geotermalnog potencijala podzemnih vodnih resursa na teritoriji toplana i kotlarnica u sastavu ovog... Delovi Beograda grejaće se na geotermalnu energiju

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za fazu tri naučne studije geotermalnog potencijala podzemnih vodnih resursa na teritoriji toplana i kotlarnica u sastavu ovog preduzeća.

U prethodnom periodu, u fazi jedan, sagledana je perspektivnost eksploatacije geotermalnih resursa na dvadeset dve odabrane toplane i kotlarnice shodno procenjenoj dubini zaleganja geotermalnih rezervoara, temperaturi i procenjenim količinama geotermalnih voda, piše poslovni portal eKapija.

U analizu su bile uključene i lokacije predviđene za izgradnju novih toplana, a kako se navodi, od ukupnog broja analiziranih lokacija, tri lokacije su odabrane kao najperspektivnije za izvođenje detaljnih istraživanja sa krajnjim ciljem definisanja lokacije i uslova za izvođenje prve geotermalne istražne bušotine.

Detaljna istraživanja u okviru faze dva, izvedena su na lokacijama: TO Batajnica, TO Borča i TO Dunav. Na sve tri lokacije, kako piše u tenderskoj dokumentacji, procenjena je potencijalnost uslova eksploatacije geotermalnih resursa u energetskom, tehničko-tehnološkom i ekonomskom smislu.

“Rezultat detaljnih i po obimu multidisciplinarnih istraživanja je konceptualni prognozni model eksploatacije geotermalnih resursa“, navodi se u tehničkoj specifikaciji.

U fazi tri, kako se navodi, nophodno je izvršiti verifikaciju, rekalibraciju i noveliranje konceptualnog prognoznog modela eksploatacije geotermalnih resursa. S tim u vezi, neophodno je obuhvatanje, prikupljanje, obrada i interpretacija velikog broja podataka na terenu, odnosno organizovanje i uspostavljanje terenskih istraživačkih aktivnosti primenom odgovarajućih terenskih i laboratorijskih metoda.

“Prikupljene podatke neophodno je analizirati sa aspekta interpretacije geotermalnih uslova i geološke građe dela terena na kome se istraživanja izvode”, piše.

Rok za prijavu na tender je 24. jun.

Inače, u martu ove godine je Vanja Vukić, direktor Beogradskih toplana izjavio da JKP Beogradske elektrane sa Rudarsko geološkim fakultetom rade ispitivanje geotermalnih resursa na lokacijama beogradskih toplana i preliminarni rezultati su pokazali da na nekoliko lokacija postoji mogućnost korišćenja geotermala kao energenta, pa je namera da se u budućnosti primeni u toplanama Borča, Batajnica i Dunav.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.