važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države

Đedović: Ciljeve u energetici utvrdiće Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

EkologijaSrbija

31.5.2023 18:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović: Ciljeve u energetici utvrdiće Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan Đedović: Ciljeve u energetici utvrdiće Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, izjavila je u sredu da će ciljevi Srbije koji se odnose na obnovljive izvore energije (OIE), povećanje... Đedović: Ciljeve u energetici utvrdiće Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, izjavila je u sredu da će ciljevi Srbije koji se odnose na obnovljive izvore energije (OIE), povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova biti utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

„Taj plan će zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike biti donet do kraja godine“, rekla je Đedović, učestvujući online na regionalnoj konferenciji „ReGreen“ koja se održava u Ljubljani, prenosi Beta.

Dodala je da je cilj da emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, bude smanjena 34 odsto do 2030, odnosno za 52 odsto do 2040. godine.

U oblasti energetske efikasnosti, prema njenim rečima, smatra se realnim da se prosečno smanjuje finalna potrošnja energije 0,7 odsto godišnje.

Navela je da su izmenama Zakona o korišćenju OIE stvoreni uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost, da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE.

„Na taj način smo uvažili interese države i građana da imamo dovoljno energije, interese investitora i obaveze operatora sistema i garantovanog snabdevača. Naš plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE koji sada iznose oko 550 MW u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta“, rekla je Đedović.

Navela je da je za ostvarivanje ciljeva u energetskom sektoru važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države.

„Da bismo bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodno je da imamo snažnu i efikasnu Elektroprivredu Srbije (EPS), sposobnu da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme“, rekla je Đedović.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana.

„Javno-privatni dijalog neophodan je za sprovođenje zelene tranzicije jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja možemo da idemo ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze“, rekla je Đedović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...