više projekata koje uključuju minerale, država želi da ih iskoristi

Đedović Handanović: Memorandum sa EU iskorak za odnose oko kritičnih sirovina

EUSrbija

20.7.2024 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Đedović Handanović: Memorandum sa EU iskorak za odnose oko kritičnih sirovina Đedović Handanović: Memorandum sa EU iskorak za odnose oko kritičnih sirovina
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović ocenila je da je u petak potpisani Memorandum o strateškom partnerstvu Srbije i Evropek unije ogroman iskorak... Đedović Handanović: Memorandum sa EU iskorak za odnose oko kritičnih sirovina

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović ocenila je da je u petak potpisani Memorandum o strateškom partnerstvu Srbije i Evropek unije ogroman iskorak za odnose Srbije i EU kada su kritične sirovine u pitanju, a one su zahtevne na globalnom nivou i potražnja za njima raste svakoga dana.

„Pretpostavka je da će se ta tražnja do 2030. godine povećati i do četiri i po puta“, rekla je ona za Jutarnji dnevnik RTS-a. Prema njenim rečima, Srbija nema boljeg partnera za razvoj čitavog lanca vrednosti – od proizvodnje baterija pa do proizvodnje električnih vozila, od zemalja EU, predstavnika EU koji su juče bili u Beogradu, kao i najrazvijenije industrijske zemlje u Evropi, Nemačke, prenosi Politika.

„Osim prisustva zvaničnika iz EU, kancelara Nemačke Olafa Šolca (Olaf Scholz), važno je i prisustvo velikih kompanija kada je u pitanju automobilska industrija, kao što su Mercedes, Stelantis, zatim predstavnika finansijskih institucija i razvojnih banaka i Nemačke, Italije, EU“, naglasila je ministarka, prenosi Tanjug.

Dodala je da saradnja sa njima i memorandum koji je juče potpisan garantuju da Srbija ima sve preduslove da razvija industriju i da se reindustrijalizuje za narednih 30 do 40 godina, kada je reč o visokim tehnologijama, inovacijama, razvoju ljudskih resursa i razvoju lanaca vrednosti od minerala, sirovina do prerade i proizvodnje katoda, baterija i električnih vozila.

„Ne radi se ovde samo o jednom projektu, nego o saradnji Srbije i EU kada su kritične mineralne sirovine u pitanju. Srbija je pored litijuma i borata, bogata i molbdenom, niklom i kobaltom, kao i kalcitom. Imamo značajne rezerve tih minerala i nameravamo da ih koristimo“, istakla je ona.

  • KIMCHI

    21.7.2024 #1 Author

    Kako cemo jesen provesti na ulicama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.