Aerodrom MIND Kragujevac pomaže razvoj biznisa i centralne Srbije

Do 2024. godine avioni poleću iz srca Šumadije

BiznisInfrastrukturaInvesticijePoslovanjeSrbijaTurizam

31.8.2022 15:44 Autor: Stanislav Stanišić 14

Do 2024. godine avioni poleću iz srca Šumadije Do 2024. godine avioni poleću iz srca Šumadije
Grad Kragujevac stavio je na javni uvid Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje aerodroma u okviru kompleksa industrijskog MIND Parka. Nosilac... Do 2024. godine avioni poleću iz srca Šumadije

Grad Kragujevac stavio je na javni uvid Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje aerodroma u okviru kompleksa industrijskog MIND Parka. Nosilac projekta i finansijer je kompanija MIND Real Estate doo.

„Položaj MIND Parka je diktirao da, u cilju razvoja kako biznis ponude naše kompanije tako i celog regiona Centralne Šumadije, pristupimo realizaciji projekta ‘Aerodroma MIND Kragujevac’. Srbija ima nedostatak aerodroma koji mogu odgovoriti na rastuće potrebe avio saobraćaja u domenu biznisa i turizma“, kažu za Biznis.rs iz kompanije MIND Group.

Oni smatraju da će realizacijom projekta aerodroma unaprediti kvalitet života, konkurentnost na tržištu, a samim tim i privući nove strane i domaće investicije. Zato su i istakli planirane aktivnosti koje opravdavaju razloge za realizaciju projekta, a to su:

  • Privredna, poslovna i VIP avijacija i transport
  • Cargo prevoz i Avio taxi
  • Održavanje i servis vazduhoplova
  • Edukacija (školovanje modelara, pilota jedrilica, aviona, helikoptera, mehaničara)
  • Organizacija vazduhoplovnih priredbi (aero mitinzi, održavanje prvenstva u vazduhoplovnim sportovima)
  • Podrška u vanrednim situacijama
  • Poljoprivredna avijacija
  • Sportsko i amatersko letenje (modelarstvo, padobranstvo, paraglajding itd.)
  • Aero park (turistička ponuda za vlasnike privatnih aviona iz Evrope i regiona)

U vremenu koje oslikavaju pandemije, ratovi i svetska kriza teško je precizirati dinamiku, ali MIND Park namerava da projekat finalizuje u roku od dve godine.

Foto: MIND Park

„Ipak, i u ovakvom okruženju smo uspeli da dosadašnje planove razvoja MIND Parka realizujemo u planiranim rokovima. Godinu 2024. vidimo kao godinu početka funkcionisanja Aerodroma MIND Kragujevac“, ističu naši sagovornici.

Postojanje Aerodroma u okviru MIND Parka svakako pogoduje razvoju industrije i portfoliju MIND Parka.

„Želja nam je da budemo prvi industrijski park sa vazduhoplovnim i železničkim saobraćajnim konekcijama u svojoj ponudi. Kako je u izgradnji i logistički centar u saradnji sa kompanijom Nelt, postojanje aerodroma će imati i pozitivan uticaj na ovaj aspekt poslovanja“, konstatuju iz MIND-a.

Takođe očekuju da će se veći broj investitora odlučiti da deo svog biznisa preseli upravo u Srbiju i MIND Park kada aerodrom bude bio u ponudi. Ti pozitivni efekti neće uticati samo na MIND Park, već i na ceo region.

Pored projekta aerodroma iz MIND Group planiraju i dalju realizaciju drugih ideja, što će uticati na širenje poslovanja.

Kako je MIND Park osnovan sa idejom da bude najveći privatni tehnološko-industrijski centar, sledeći koraci tiču se upravo segmenta tehnologije. U planu je osnivanje Naučno-tehnološkog parka sa ciljem da se radi na inovativnim projektima koji su usmereni na nove materijale i tehnologiju, zaštitu životne sredine, kao i korišćenje obnovljivih izvora energije. U okviru kompanija u MIND Group radimo na uvođenju frikcionog zavarivanja u kompaniji AMM Manufacturing, kreiramo mobilni sistem za praćenje postrojenja za tretman vode i radimo na razvoju našeg proizvoda za prečišćavanje otpadnih voda u okviru Milanović tretmana voda. Radimo i na dolasku interesantnih kompanija koji će se pridružiti sadašnjim stanarima MIND Parka, kompanijama kao što su Siemens, Autolift, Avnet, Škoda i Nelt“, navode iz MIND Group.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...