Država usvojila program za dodelu bespovratnih sredstava

Do 3.000 evra pomoći za sanaciju oštećenih kuća u nepogodama

Srbija

9.8.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Do 3.000 evra pomoći za sanaciju oštećenih kuća u nepogodama Do 3.000 evra pomoći za sanaciju oštećenih kuća u nepogodama
Vlasnici domova koji su oštećeni u julskim olujama dobiće od države od 50.000 do 350.000 dinara bespovratne pomoći (odnosno od oko 500 do 3.000... Do 3.000 evra pomoći za sanaciju oštećenih kuća u nepogodama

Vlasnici domova koji su oštećeni u julskim olujama dobiće od države od 50.000 do 350.000 dinara bespovratne pomoći (odnosno od oko 500 do 3.000 evra). Za porodice kojima su se kuće srušile obezbeđena je pomoć od tri do četiri miliona dinara, u zavisnosti od toga koliko članova stanuje u domaćinstvu.

Domaćinstva od jednog ili dva člana kojima se kuća urušila zbog oluje, dobiće pomoć od tri miliona dinara (25.600 evra). Za domaćinstva od tri do četiri člana predviđena je pomoć od 3,5 miliona dinara (29.900 evra), a od pet i više članova četiri miliona dinara (34.100 evra).

Za domaćinstva kojima su kuće oštećene u oluji predviđene su pomoći različitih iznosa, u zavisnosti od kategorije oštećenja, piše Novaekonomija.

Procene su da je oko 11.000 domova oštećeno usled nevremena.

Za prvu kategoriju oštećenja opredeljena je pomoć od 50.000 dinara (426 evra), za drugu 100.000 dinara (850 evra), za treću 150.000 dinara (1.280 evra), za četvrtu 250.000 dinara (2.130 evra) i za petu 350.000 dinara (2.990 evra).

Kategorije oštećenja

U prvu kategoriju oštećenja spadaju zgrade sa oštećenjem krova, maltera, stakla, dimnjaka… Ukoliko je došlo do poplave, u prvu kategoriju bi spadale zgrade koje su bile pod vodom 24 časa, a u tom slučaju uključuje se i oštećenje podne obloge.

Foto: Tanjug

U drugu kategoriju spadaju zgrade koje su znatno oštećene. To obuhvata oštećenje veće površine krovnog pokrivača, stakla, rušenje dimnjaka i pojava znatnijih površina ispucalog i opalog maltera, kao i pojava manjih pukotina u nosećim zidovima i mnogih pukotina u pregradnim zidovima.

Treća kategorija obuhvata zgrade sa većim oštećenjima krovne konstrukcije (kod kosih krovova), zidova, ispune, pregradnih zidova, stolarije… Pod oštećenjem iz ove kategorije podrazumeva se oštećenje nosećih elemenata krovne konstrukcije, manje pukotivne u armiranim betonskim stubovima, veće rušenje pojedinih pregradnih zidova i slično. U treću kategoriju spadaju i zgrade koje su bile 24 časa ili duže pod vodom i tom prilikom je došlo do većih deformacija stolarije, otpadanja maltera i oštećenja instalacija.

Četvrta kategorija podrazumeva obimnije oštećenje stubova i krovne konstrukcije, kao i rušenje dela krova. U ovu kategoriju spada i rušenje većeg broja pregradnih zidova ili njihove veće deformacije.

U petu kategoriju spadaju zgrade gde je došlo do nekih od oštećenja iz prethodnih kategorija, a to su i deformisani i pojedini konstruktivni elemenati i oštećene instalacije.

Vlada je 2. avgusta donela odluku da su jak olujni vetar, grad i kiša u julu imali status elementarne nepogode u 28 opština i gradova.

To su gradovi Novi Sad, Zrenjanin, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Pančevo, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica i Užice i opštine Požega, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Beočin, Vladimirci, Inđija, Veliko Gradište, Irig, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Ruma, Sečanj, Stara Pazova, Temerin i Šid.

Ove lokalne samouprave treba da u roku od 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode, raspišu javni poziv za prijavu štete. Rok u kome građani mogu da prijave štetu ne sme da bude kraći od 15 ni duži od 60 dana od dana objavljivanja poziva.

Jedinice lokalne samouprave zatim obrazuju komisije koje će vršiti procenu šteta nastalih nakon oluje, a Ministarstvo za javna ulaganja će vršiti verifikaciju procene štete.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...