Kreditni aranžmani sa Kinom trenutno vrede 3,7 milijardi evra

Dug Srbije prema Kini porastao 12 puta za 10 godina

Srbija

9.8.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Dug Srbije prema Kini porastao 12 puta za 10 godina Dug Srbije prema Kini porastao 12 puta za 10 godina
Dug Srbije prema Kini povećao se 12 puta u poslednjih 10 godina, sa 305 miliona evra na 3,7 milijardi, objavio je Radio Slobodna Evropa... Dug Srbije prema Kini porastao 12 puta za 10 godina

Dug Srbije prema Kini povećao se 12 puta u poslednjih 10 godina, sa 305 miliona evra na 3,7 milijardi, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE) na osnovu podataka koje je dobio na upit od Narodne banke Srbije (NBS).

Najveći deo duga otpada na kredite kod kineske Export-Import banke, ističe RSE.

Kineski krediti trenutno, prema podacima NBS, čine 8,4 odsto ukupnog spoljnog duga Srbije. To znači da država na svakih 100 evra duga stranim kreditorima, osam evra duguje Kini.

U periodu od proteklih deset godina krediti su uzimani za infrastrukturne projekte, koji su zbog manjka transparentnosti od samog početka, pa i danas pod lupom Evropske unije (EU).

Ovakva situacija, prema Branimiru Jovanoviću iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, još nije zabrinjavajuća, ali je za RSE rekao da „treba biti obazriv“.

Srbija trenutno isplaćuje kredit za most Zemun-Borča u Beogradu, obilaznicu oko Beograda, autoput kojim će se povezati Beograd i Čačak u centralnoj Srbiji, novi blok termoelektrane Kostolac B i brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma, poznat kao „Fruškogorski koridor“.

Najduže će, do 2039. godine, otplaćivati deonicu autoputa Preljina – Požega i deonicu pruge Novi Sad – Subotica u okviru međunarodne pruge Beograd – Budimpešta, objavio je RSE, uz ocenu da je uzimanje kineskih umesto evropskih kredita vlast u Srbiji pravdala fleksibilnošću i lakšom dostupnošću.

Jedan od najvećih kineskih projekata u Srbiji je „Čista Srbija“, dogovoren u avgustu 2021. Podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže na 77 lokacija u Srbiji.

Ugovor su potpisali predstavnici Vlade Srbije i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), a vlasti u Beogradu su najavljujući projekat navele da je vredan 3,2 milijarde evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...