najviše se zadužuju zemlje u razvoju

Globalni javni dug porastao na 92 biliona dolara u 2022. godini

Svet

12.7.2023 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalni javni dug porastao na 92 biliona dolara u 2022. godini Globalni javni dug porastao na 92 biliona dolara u 2022. godini
Prema novom izveštaju Ujedinjenih nacija, globalni javni dug porastao je na 92 biliona dolara u 2022. godini. Kaskadne krize poslednjih godina izazvale su naglo... Globalni javni dug porastao na 92 biliona dolara u 2022. godini

Prema novom izveštaju Ujedinjenih nacija, globalni javni dug porastao je na 92 biliona dolara u 2022. godini.

Kaskadne krize poslednjih godina izazvale su naglo ubrzanje ovog trenda, navela je Konferencija UN o trgovini i razvoju u svom izveštaju objavljenom u sredu.

Globalni javni dug se povećao više od pet puta od 2000. godine, nadmašujući globalni domaći proizvod, koji se istovremeno utrostručio, prenosi Anadolu Agency.

Broj zemalja koje se suočavaju sa visokim nivoom duga porastao je na 59 prošle godine, dok je 2011. bilo njih 22, navodi se u izveštaju.

„Zemlje se suočavaju sa nemogućim izborom da servisiraju svoj dug kako bi opslužile potrebe naroda“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je ukazao na nejednakosti u međunarodnoj finansijskoj arhitekturi i naveo da su zemlje u razvoju izloženije eksternim šokovima zbog zaduživanja u stranim valutama.

Skoro 30 odsto svetskog javnog duga duguju zemlje u razvoju, a 70 odsto od toga pripada Kini, Indiji i Brazilu, navodi se u izveštaju.

„Pola našeg sveta tone u razvojnu katastrofu, podstaknutu strašnom dužničkom krizom“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) novinarima u sedištu UN u Njujorku.

„Oko 3,3 milijarde ljudi, skoro polovina stanovnika, živi u zemljama koje troše više na otplatu kamata na dug nego na obrazovanje ili zdravstvo.

Gutereš je rekao da afričke zemlje plaćaju četiri puta više za zaduživanje od Sjedinjenih Američkih Država i osam puta više od najbogatijih evropskih ekonomija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...