Posledice ekonomskog usporavanja i inflacije

MMF: Opao globalni dug u odnosu na procenat BDP-a

SvetVesti

13.12.2022 09:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

MMF: Opao globalni dug u odnosu na procenat BDP-a MMF: Opao globalni dug u odnosu na procenat BDP-a
Globalni dug opao je prošle godine najviše u poslednjih 70 godina u odnosu na procenat BDP-a. Razlog za to je naglo ekonomsko usporavanje 2020.... MMF: Opao globalni dug u odnosu na procenat BDP-a

Globalni dug opao je prošle godine najviše u poslednjih 70 godina u odnosu na procenat BDP-a. Razlog za to je naglo ekonomsko usporavanje 2020. godine zbog pandemije korona virusa kao i rast inflacije, pokazuju podaci MMF-a.

Odnos globalnog javnog duga i privatnog duga prema BDP-u pao je za 10 procentnih poena u 2021. godini nakon rasta za 29 odsto u prethodnoj, prema MMF-u, prenosi Financial Times. Brojke pokazuju da su velike državne pomoći privredama pogođenih pandemijom izazvale ne samo povećanje rasta duga, već i globalnu inflaciju u obimi koji nije viđen decenijama.

Prošlogodišnji rast bio je najveći od pedesetih godina, kada je MMF počeo da prati podatke. Iznos duga širom sveta porastao je na 247 odsto globalnog BDP-a u 2021. godinu u poređenju sa 228 odsto BDP-a, koliko je zabeleženo 2019. godine, saopštio je MMF.

Pad duga je skoro u potpunosti uzrokovan oživljavanjem rasta i rastom cena. Ta dva faktora zajedno, izazvali su pad duga od 9,5 procenata u odnosu prema BDP-u grupe G20 najvećih svetskih ekonomija.

Izraženo u dolarima, ukupan iznos javnog i privatnog duga u svetu blago je porastao na rekordnih 235.000 milijardi dolara prošle godine, navodi MMF. U odnosu na BDP, nakon dodatnog blagog pada ove godine, iznos duga će se verovatno stabilizovati u 2023. godini zbog usporavanja ekonomije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...