Za kašnjenje se plaća naknada od 3.000 dinara

Do 30. juna rok za dostavljanje dokumentacije uz finansijski izveštaj

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

29.6.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 7

Do 30. juna rok za dostavljanje dokumentacije uz finansijski izveštaj Do 30. juna rok za dostavljanje dokumentacije uz finansijski izveštaj
Agencija za privredne registre podsetila je obveznike revizije da do 30. juna moraju da dostave propisanu dokumentaciju za redovne godišnje finansijske izveštaje (RGFI) koji... Do 30. juna rok za dostavljanje dokumentacije uz finansijski izveštaj

Agencija za privredne registre podsetila je obveznike revizije da do 30. juna moraju da dostave propisanu dokumentaciju za redovne godišnje finansijske izveštaje (RGFI) koji su sastavljani do 31. decembra 2022. godine.

Neophodna dokumentacija treba da sadrži odluku o usvajanju finansijskog izveštaja, revizorski izveštaj i eventualno godišnji izveštaj o poslovanju, u skladu sa zakonom, ili korigovani RGFI sa navedenom dokumentacijom, ukoliko je obveznik vršio korekcije u odnosu na javno objavljen finansijski izveštaj.

“Obveznici revizije, čiji je godišnji finansijski izveštaj javno objavljen kao potpun i računski tačan, dokumentaciju dostavljaju kreiranjem novog zahteva i to „Dokumentacija uz RGFI“ ili, ukoliko su vršene izmene u odnosu na javno objavljen izveštaj, putem zahteva „Korigovani RGFI sa dokumentacijom“. Podnošenje zahteva je moguće i po isteku zakonskog roka, a najkasnije do kraja 2023. godine, s tim da je u tom slučaju neophodno platiti dodatnu naknadu usled neblagovremenog dostavljanja u iznosu od 3.000 dinara”, navode iz Agencije.

Obveznik revizije koji nije dostavio potpun i računski tačan godišnji finansijski izveštaj nakon isteka roka za dostavljanje dokumentacije ne može putem odvojenih zahteva da dostavi najpre RGFI, a potom i dokumentaciju, već je neophodno dostaviti oba dokumenta istovremeno.

Način dostavljanja

Zahtev „Dokumentacija uz redovan godišnji finansijski izveštaj“ dostavlja se primenom posebnog informacionog sistema Agencije (PIS FI Agencije), u elektronskom obliku, potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Ukoliko zahtev nije potpisan na adekvatan način (na primer, potpisan je od strane računovođe ili drugog lica na osnovu punomoćja koje je izdao zakonski zastupnik i slično), spis se vraća obvezniku elektronskim putem radi ispravnog potpisivanja.

“Da bi izbegli problemi u vezi sa vidljivošću pojedinih strana dostavljenog dokumenta ili podataka o potpisniku, zahtevi i dokumentacija koji se dostavljaju moraju biti potpisani putem posebne besplatne aplikacije Agencije (NexU-APR aplikacija) ili putem aplikacija koje obezbeđuju potpis u klaudu”, ističu iz APR-a.

Papir se ne prihvata

Ukoliko dokumentacija uz godišnji redovan finansijski izveštaj bude dostavljena u papirnom obliku, neće biti obrađena niti javno objavljena.

“Dokumentacija u papirnom obliku će biti odbijena. Javno će se objaviti informacija i obvezniku dostaviti dopis da je dokumentacija u suprotnosti sa zakonskim propisima”, naglašavaju iz APR-a.

U slučaju da dostavljeni zahtev „Dokumentacija uz redovan godišnji finansijski izveštaj“ ima manjkavosti, obaveštenje o utvrđenim nedostacima se objavljuje na internet stranici Agencije u okviru Registra finansijskih izveštaja i istog dana se obvezniku dostavlja informacija o tome na mejl adresu.

Utvrđene nedostatke obveznik treba da otkloni najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja obaveštenja. U suprotnom dokumentacija neće biti upisana u Registar i javno objavljena kao ispravna.

Ispravna dokumentacija uz RGFI se upisuje u Registar i javno objavljuje na internet stranici Agencije, zajedno sa potvrdom o javnom objavljivanju. Nakon toga obveznici revizije mogu zahtevati zamenu RGFI i zamenu dokumentacije.

“Ukoliko se javno objavi da je dokumentacija uz RGFI neispravna ili se objavi informacija da dokumentacija nije javno objavljena usled neplaćene naknade za obradu i javno objavljivanje ili usled dostavljanja u papirnoj formi, obveznik ima mogućnost da najkasnije do kraja poslovne godine u odnosu na godinu na koju se izveštaj uz koji se dostavlja dokumentacija odnosi (do kraja 2023. godine za obveznike sa godinom jednakom kalendarskoj), dostavi novu dokumentaciju uz RGFI”, zaključuju iz Agencije za privredne registre.

  • ELLA

    29.6.2023 #1 Author

    Samo da sistem bude u funkciji da svi mogu da predaju na vreme

    Odgovori

  • Vale

    30.6.2023 #2 Author

    Rokovi neki mora da postoje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    30.6.2023 #3 Author

    Samo da svi ispostuju rok…

    Odgovori

    • AJA

      1.7.2023 #4 Author

      Bas tako..videcemo hoce li ispostovati

      Odgovori

  • gagica

    2.7.2023 #5 Author

    Mora se ispostovati rok

    Odgovori

  • PIKSI

    2.7.2023 #6 Author

    Nadam se da su ispostovali rok

    Odgovori

  • CIGI

    2.7.2023 #7 Author

    Bice produzeci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...