DOBRA VEST ZA MNOGE PAROVE Neograničan broj pokušaja vantelesne oplodnje, podignuta i starosna granica

LifestyleSrbijaZdravlje

15.6.2020 13:18 Autor: Ljiljana Begović 1

DOBRA VEST ZA MNOGE PAROVE Neograničan broj pokušaja vantelesne oplodnje, podignuta i starosna granica DOBRA VEST ZA MNOGE PAROVE Neograničan broj pokušaja vantelesne oplodnje, podignuta i starosna granica
Od 15. juna, prema programu vantelesne oplodnje u Srbiji koji je nastavljen posle pauze zbog pandemije korona virusa, za sve one koji prirodnim putem... DOBRA VEST ZA MNOGE PAROVE Neograničan broj pokušaja vantelesne oplodnje, podignuta i starosna granica

Od 15. juna, prema programu vantelesne oplodnje u Srbiji koji je nastavljen posle pauze zbog pandemije korona virusa, za sve one koji prirodnim putem ne mogu do potomstva država će snositi troškove neograničenog broja pokušaja vantelesne oplodnje, a starosna granica podignuta je na 43 godine.

Do sada je država finansirala tri pokušaja vanelesne oplodnje, a od 15. juna će plaćati neograničen broj pokušaja. Starosna granica podignuta je sa 42 na 43 godine.

Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, objašnjava da će i žene koje su napunile 42 godine tokom epidemije, kada je procedura bila onemogućena, do kraja godine moći da ostvare svoja prava.

Takođe, dodaje, produžen je i rok trajanja svih neophodnih potvrda, sa 12 na 18 meseci.

Olakšana je i administrativna procedura, više neće biti neophodno proći kroz dve komisije, već kroz jednu, kažu iz RFZO.

Postupak vantelesne oplodnje o trošku države radiće se i u privatnim i u državnim klinikama.

Foto:Pexels.com

O trošku države radi se i zamrzavanje embriona, a Stefanović kaže da je dozvoljeno da se zamrzne šest embriona tokom 5 godina. Prema njegovim rečima, razmatra se i uvođenje stimulativnih mera za donore reproduktivnog materijala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...