Dodeljena priznanja Gault&Millau za najbolje domaće ugostitelje i kulinarske profesionalce
24.4.2025 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2



Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), svečano je predstavio novo izdanje za 2025. godinu na ceremoniji održanoj u hotelu Hajat. Najistaknutijim restoranima, vinarijama i kulinarskim profesionalcima ovom prilikom uručena su prestižna priznanja, potvrđujući njihov izuzetan doprinos razvoju gastronomske scene Srbije.
Čuvene „kape“ dodeljene su u više kategorija, u skladu sa strogo definisanim kriterijumima izvrsnosti.
Dobitnici tri „kape“ ove godine su restorani Delirium Silence, Project 72, Wine & Deli, Magellan, Faro, Vinska kuća Erdevik, Enso, Homa, GIG, La Pista, Restoran 27, The Square.
Četiri „kape“ poneli su restorani Langouste, Salon 1905 i Fleur de Sel.
U kategoriji pojedinačnih priznanja istakli su se sledeći laureati:
- Najbolji somelije: Dušan Vranić, Fleur de Sel, Novi Slankamen
- Najbolji POP (pristupačna i autentična ponuda): Sve pod sač, Novi Pazar
- Najbolji poslastičar: Jelena Isaković Martinov, Magellan, Beograd
- Mladi talenat: Milan Lekić, Ebisu, Beograd
- Šef nove tradicije: Branislav Krstić, New Balkan Cuisine, Beograd
- Šef budućnosti: Lazar Svrkota, Thyme Street Cuisine & Cocktails, Beograd
- Šef godine: Marko Đerić, Langouste, Beograd
Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je zajedno sa Mirom Šemić, direktorkom srpskog izdanja Gault&Millau, uručila priznanja, istakla je značaj gastronomije za razvoj turizma.
Pročitajte još:
„Čak 53 odsto turista destinaciju bira upravo na osnovu gastronomske ponude. To dovoljno govori koliko je važno da podržimo sve koji svojim radom unapređuju kvalitet i ugled Srbije na svetskoj gastronomskoj mapi. Kvalitet hrane i doživljaj koji ona pruža među tri su najpozitivnija utiska koje turisti ponesu iz naše zemlje“, naglasila je Labović.
Mira Šemić je podsetila da Gault&Millau nije elitistički, već „narodni vodič“ koji svima omogućava da pronađu dobru hranu u skladu sa sopstvenim ukusom i budžetom.
meli77
24.4.2025 #1 AuthorNajbolji uvek treba da budu nagrađeni
bajroslastičar
24.4.2025 #2 AuthorBravo za naše majstore ugostiteljstva sve pohvale