čuvene "četiri kape" dobila tri restorana u zemlji

Dodeljena priznanja Gault&Millau za najbolje domaće ugostitelje i kulinarske profesionalce

LifestyleSrbija

24.4.2025 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Dodeljena priznanja Gault&Millau za najbolje domaće ugostitelje i kulinarske profesionalce Dodeljena priznanja Gault&Millau za najbolje domaće ugostitelje i kulinarske profesionalce
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), svečano je predstavio novo izdanje za 2025. godinu na ceremoniji održanoj u hotelu... Dodeljena priznanja Gault&Millau za najbolje domaće ugostitelje i kulinarske profesionalce

Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), svečano je predstavio novo izdanje za 2025. godinu na ceremoniji održanoj u hotelu Hajat. Najistaknutijim restoranima, vinarijama i kulinarskim profesionalcima ovom prilikom uručena su prestižna priznanja, potvrđujući njihov izuzetan doprinos razvoju gastronomske scene Srbije.

Čuvene „kape“ dodeljene su u više kategorija, u skladu sa strogo definisanim kriterijumima izvrsnosti.

Dobitnici tri „kape“ ove godine su restorani Delirium Silence, Project 72, Wine & Deli, Magellan, Faro, Vinska kuća Erdevik, Enso, Homa, GIG, La Pista, Restoran 27, The Square.

Četiri „kape“ poneli su restorani Langouste, Salon 1905 i Fleur de Sel.

U kategoriji pojedinačnih priznanja istakli su se sledeći laureati:

  • Najbolji somelije: Dušan Vranić, Fleur de Sel, Novi Slankamen
  • Najbolji POP (pristupačna i autentična ponuda): Sve pod sač, Novi Pazar
  • Najbolji poslastičar: Jelena Isaković Martinov, Magellan, Beograd
  • Mladi talenat: Milan Lekić, Ebisu, Beograd
  • Šef nove tradicije: Branislav Krstić, New Balkan Cuisine, Beograd
  • Šef budućnosti: Lazar Svrkota, Thyme Street Cuisine & Cocktails, Beograd
  • Šef godine: Marko Đerić, Langouste, Beograd

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, koja je zajedno sa Mirom Šemić, direktorkom srpskog izdanja Gault&Millau, uručila priznanja, istakla je značaj gastronomije za razvoj turizma.

„Čak 53 odsto turista destinaciju bira upravo na osnovu gastronomske ponude. To dovoljno govori koliko je važno da podržimo sve koji svojim radom unapređuju kvalitet i ugled Srbije na svetskoj gastronomskoj mapi. Kvalitet hrane i doživljaj koji ona pruža među tri su najpozitivnija utiska koje turisti ponesu iz naše zemlje“, naglasila je Labović.

Mira Šemić je podsetila da Gault&Millau nije elitistički, već „narodni vodič“ koji svima omogućava da pronađu dobru hranu u skladu sa sopstvenim ukusom i budžetom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.