Građevinske firme uputile najviše zahteva

Dodeljena sredstva Ministarstva privrede za kupovinu opreme

BiznisBolji posaoSrbija

26.10.2021 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dodeljena sredstva Ministarstva privrede za kupovinu opreme Dodeljena sredstva Ministarstva privrede za kupovinu opreme
Sredstva koja Ministarstvo privrede daje za kupovinu opreme i ove godine su brzo raspodeljena. Tako je od 2013. godine, kada je taj program podrške... Dodeljena sredstva Ministarstva privrede za kupovinu opreme

Sredstva koja Ministarstvo privrede daje za kupovinu opreme i ove godine su brzo raspodeljena. Tako je od 2013. godine, kada je taj program podrške privredi pokrenut, a sredstva iz budžeta su do sada za te namene uvećana čak 15 puta.

Prvobitno je planirano da se za kupovinu opreme izdvoji milijardu i po dinara, ali kako je interesovanje nadmašilo tu sumu, Vlada Srbije je izdvojila dodatnih 500 miliona dinara.

„Tako da smo ove godine realizovali program sa dve milijarde dinara bespovratnih sredstava, čime smo omogućili ukupne investicije u privredu od više od 10 milijardi dinara. Znači, skoro 100 miliona evra, što je svakako jako važno za jednu postpandemijsku godinu da se investicije u malim i srednjim preduzećima oporavljaju“, izjavila je za RTS pomoćnica ministra privrede, Katarina Obradović Jovanović.

Od 700 prijava, najviše zahteva stiglo je od građevinskih firmi. Zbog toga je ograničeno da u taj sektor ode 40 odsto sredstava, kako bi ostalo i za druge. Tu je i metalski kompleks, prerada drveta, obrada nameštaja i prehrambena industrija. Novina je da je 25 zahteva bilo za poboljšanje energetske efikasnosti, pretežno solarnih elektrana.

„Ove godine smo ponovo aplikovali za drugi subvencionisani kredit. U tome smo kupili neku novu opremu, ventilaciju, mašine i solarne panele. Proizvodnjom svoje energije, mi smo osim te uštede obezbedili i kontinuitet u radu“, navodi za RTS generalni direktor kompanije Velelek, Dejan Pejović.

U Ministarstvu kažu da se nadaju da će u narednom periodu napraviti poseban program podrške upravo za projekte u oblasti energetske efikasnosti i zelene ekonomije.

„Ono što je dobra vest je da ćemo sledeće godine pored sredstava iz budžeta imati i dodatna sredstva u iznosu od 10 miliona evra od EU, tako da će još veći broj korisnika moći da bude podržan. Vrlo nam je bilo važno da postignemo što je moguće veću ravnomernu regionalnu raspoređenost, tako da ovaj program iz godine u godinu zapravo doprinosi tome da i firme iz manjih sredina mogu lako da pristupe programu“, dodaje Obradović Jovanović.

Iz Ministarstva privrede podsećaju da još nije kasno za prijavu za programe podrške početnicima u biznisu, i za razvojni program za mikro i mala preduzeća i preduzetnike preko Fonda za razvoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...