Otvorena treća SPLET Tech konferencija u Beogradu

Domaće tržište je malo za srpske startape – moraju da osvoje globalne korisnike

Srbija

8.10.2024 14:22 Autor: Milica Rilak 6

Domaće tržište je malo za srpske startape – moraju da osvoje globalne korisnike Domaće tržište je malo za srpske startape – moraju da osvoje globalne korisnike
Treća po redu SPLET Tech konferencija, posvećena inovacijama u Srbiji i regionu, održava se danas u MTS dvorani u Beogradu. Do kraja dana će... Domaće tržište je malo za srpske startape – moraju da osvoje globalne korisnike

Treća po redu SPLET Tech konferencija, posvećena inovacijama u Srbiji i regionu, održava se danas u MTS dvorani u Beogradu.

Do kraja dana će na više od 30 panela, radionica i prezentacija razgovarati oko 150 predstavnika startapa, etabliranih kompanija, institucija, kao i potencijalnih investitora iz domaćih i regionalnih venture capital fondova, dok se procenjuje da će biti nadmašen i prošlogodišnji rekord od 2.500 posetilaca.

Od primene veštačke inteligencije do tokenizacije solarnih panela – ovogodišnja SPLET konferencija na jednom mestu okupila je stručnjake iz različitih oblasti koji mogu da objasne ili pomognu kako dobra ideja može da se pretoči u profitabilan biznis.

Kako za Biznis.rs kaže Tanja Kuzman, direktorka Inicijative Digitalna Srbija, ove godine fokus je na internacionalizaciji poslovanja, odnosno na podršci i savetima startapima o tome kako da dođu do stranih tržišta i klijenata na globalnom nivou.

„Neophodno je da dobro razumeju tržište na kome žele da plasiraju proizvod, pa su zato organizovani paneli i radionice o tome kako se radi analiza tržišta, kako se prepoznaju potencijali korisnici i kako se usmerava komunikacija ka ‘globalnom korisniku’. Na SPLET-u će kao i svake godine velika pažnja biti posvećena i veštinama prodaje i marketinga, koje su od ključnog značaja za startap kompanije“, ističe Kuzman.

Aleksandra Popović, direktorka programa Srbija Inovira, posebno je ponosna na to da su neke od najmlađih kompanija, koje su prošle godine bile u „Startap zoni“ SPLET konferencije, danas prerasle u firme sa adresom, ne samo u Srbiji nego i u SAD.

„Mislim da je zato važno što svake godine ugostimo i neke od naših najuspešnijih inovatora, koji su potekli iz našeg ‘ekosistema’ a svoje karijere nastavili u najeminentnijim svetskim institucijama i kompanijama. Jedna od njih ove godine je Maja Vuković iz IBM centra za istraživanje u Njujorku, koja vodi tim za razvoj AI“, ističe Popović.

SPLET Tech 2024 / Foto: Biznis.rs

SPLET konferencija je prilika i da se napravi „presek stanja“ i predstavi pozicija Srbije na listi Globalnog indeksa inovacija, koji prati sedam oblasti, od infrastrukture do ljudskog kapitala. Naša zemlja trenutno zauzima 52. mesto među 133 zemlje, a prema infrastrukturi na raspolaganju inovativnoj zajednici stigla je među prvih 30.

„Samo devet od 39 evropskih zemalja zabeležilo je napredak na listi, a Srbija je među njima. Polako dolazimo do ‘magičnog’ broja od 1.000 registrovanih startapa, što znači i potencijalno veći broj kompanija koje će ostvariti značajan poslovni uspeh. Takođe, evidentno je da se u našoj zemlji puno ulaže u infrastrukturu za inovacije, o čemu svedoči i plasman među prvih 30 u svetu u toj oblasti – rekao bih, takođe da je država uradila dosta u ovom segmentu i da sada može i da ‘prikoči'“, ocenio je Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a na svečanom otvaranju konferencije.

On je upozorio i na to da se srpski inovativni sektor i dalje suočava sa određenim izazovima, među kojima je i taj da je najveći broj od pomenutih 1.000 kompanija u ranoj fazi razvoja i da „ne zarađuju novac“ i zavise od grantova, dok je drugi izazov sporiji proboj na globalno tržište, na koji i SPLET pokušava da ponudi odgovore.

SPLET Tech 2024 / Foto: Biznis.rs

Andrić je upozorio i na neka negativna globalna kretanja u inovativnom sektoru.

„Prošlu godinu je obeležio značajan pad u investicijama u istraživanje i razvoj, a posebno kada je reč o venture capital (VC) industriji, koja je od velikog značaja za sve, pa i startape iz Srbije kada je reč o ulaganjima“, skrenuo je pažnju izvršni direktor ICT Hub-a.

Konferenciju je posetio i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill), koji je poručio da su veze SAD i Srbije dublje od puke razmene tehnologije ili nadigravanja u košarci, i da je važno da što više razvije poslovna saradnja, a posebno kada je reč o startapima i inovacijama.

„Drago mi je da na SPLET-u vidim kompanije i preduzetnike iz Srbije koji posluju i u SAD, i koji su izdvojili vreme da dođu u Beograd i podele svoja iskustva i znanje“, istakao je ambasador Hil.

SPLET Tech konferenciju zajednički organizuju projekti „Preduzmi ideju“, u realizaciji Inicijative Digitalna Srbija, i „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT HUB, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Ovogodišnju konferenciju podržava i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a Biznis.rs jedan je od medijskih partnera.

  • SHALIMAR

    8.10.2024 #1 Author

    Sto nije ni malo lako..

    Odgovori

  • NATALY

    8.10.2024 #2 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • Dux011

    9.10.2024 #3 Author

    Ali ozbiljno rizikuju, svakako treba probati pa sta bude…

    Odgovori

  • ZELJKA

    9.10.2024 #4 Author

    Tako je

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    9.10.2024 #5 Author

    Pomoći im da se prošire i van granica

    Odgovori

  • HADZI ZORAN JOVANOVIC

    10.10.2024 #6 Author

    Sve izgleda sjajno ali da li se vidi negde korist od naše pameti?Da li Srbija treba da se „gura“ u neke sisteme u kojima je do sada samo gubila.Imali smo svoj automobil, propali, imali smo svoj traktor ,propali, imali smo svoj kombajn ,propali i tako do u nedogled.Da li Srbija ima sopstvenu industriju, pitanje za milion dolara.Da li Srbija svesno ili pod pritiskom zapostavlja poljoprivrednu proizvodnju gde ima sve uslove da bude lider?Da li neko zna o inovacijama u poljoprivredi i da li se to vrednuje u Srbiji?Sve ovo lepo izgleda pogotovu kada USAID podržava.Koliko je u tome iskrenosti za dobrobit Srbije i njenih građana?Mnogo pitanja a možda neko zna bar neki odgovor?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.