nema adekvatnih informacija o postignutim efektima na osnovu podataka

DRI: Manje od 10 odsto gradova i opština ostvarilo planirane prihode budžeta

Srbija

26.1.2023 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DRI: Manje od 10 odsto gradova i opština ostvarilo planirane prihode budžeta DRI: Manje od 10 odsto gradova i opština ostvarilo planirane prihode budžeta
U Srbiji je od 2019. do 2021. godine manje od 10 odsto gradova i opština ostvarilo planirani iznos prihoda i primanja budžeta, zbog čega u proseku... DRI: Manje od 10 odsto gradova i opština ostvarilo planirane prihode budžeta

U Srbiji je od 2019. do 2021. godine manje od 10 odsto gradova i opština ostvarilo planirani iznos prihoda i primanja budžeta, zbog čega u proseku godišnje nije ostvareno 32 milijarde dinara, objavila je četvrtak Državna revizorska institucija (DRI).

U tom periodu rashodi i izdaci gradova i opština realizovani su sa manje od 80 odsto u odnosu na planirani budžet, prenosi Beta.

Rashodi i izdaci budžeta gradova i opština za 2021. godinu izvršeni su u iznosu koji je za 65 milijardi dinara manji od odobrenih stavki, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Uticaj pripreme odluke o budžetu jedinica lokalne samouprave na efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava“.

Državni revizori su utvrdili da su odstupanja ostvarenog i realizovanog budžeta lokalnih samoprava u odnosu na planirane iznose nastala zbog planiranja prihoda i primanja u iznosima koji ne odgovaraju stvarnim mogućnostima za njihovo ostvarenje i izostanka ili nedovoljnog razmatranja podataka o statusu projekata i usaglašenosti planiranog obima aktivnosti sa stvarnim mogućnostima za njihovu realizaciju.

„Obim i kvalitet raspoloživih podataka o očekivanim i ostvarenim učincima ne prikazuje adekvatno kakve učinke treba postići u odnosu na planirana sredstva i period na koji se budžet odnosi, niti pružaju adekvatne informacije o efektima koji su postignuti realizacijom budžeta“, navodi se u izveštaju DRI.

Istaknuto je da je uspostavljeni sistem praćenja i kontrole, koji sprovodi Ministarstvo finansija, efikasan u otkrivanju neusaglašenosti donetih odluka o budžetu, ali mere koje se preduzimaju samo delimično obezbeđuju otklanjanje otkrivenih neusaglašenosti, što uvećava i rizik od njihovog ponavljanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...