Tri poziva za privatizaciju u istom danu

Država prodaje Ribarsko gazdinstvo, kupce ponovo traže Borba i Energo-Zelena po duplo nižoj ceni

AgrobiznisBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

3.9.2024 12:15 Autor: Milica Rilak 5

Država prodaje Ribarsko gazdinstvo, kupce ponovo traže Borba i Energo-Zelena po duplo nižoj ceni Država prodaje Ribarsko gazdinstvo, kupce ponovo traže Borba i Energo-Zelena po duplo nižoj ceni
Ministarstvo privrede raspisalo je tri poziva za prikupljanje ponuda kojima traži kupce za udele u kompanijama NIP Borba, Energo-Zelena i Ribarsko gazdinstvo. Akcije u... Država prodaje Ribarsko gazdinstvo, kupce ponovo traže Borba i Energo-Zelena po duplo nižoj ceni

Ministarstvo privrede raspisalo je tri poziva za prikupljanje ponuda kojima traži kupce za udele u kompanijama NIP Borba, Energo-Zelena i Ribarsko gazdinstvo.

Akcije u beogradskom Ribarskom gazdinstvu po prvi put su u ponudi, po početnoj ceni od 2,77 miliona evra, dok su početne cene Borbe i Energo-Zelene prepolovljene posle neuspešnih poziva potencijalnim kupcima, pa se sada traži najmanje 2,76 miliona evra za kapital Borbe, odnosno minimum 5,1 milion evra za akcije Energo-Zelene.

Kada je reč o Ribarskom gazdinstvu, čija je delatnost „slatkovodne akvakulture“ odnosno uzgoj i tov ribe, potencijalnim kupcima nudi se većinski paket od 76,53 odsto akcija koje su trenutno u vlasništvu Registra akcija i udela, kao i Akcionarskog fonda.

Država nije i jedini akcionar Ribarskog gazdinstva – prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, najveći akcionar osim države je DTD Holding, proizvođač hrane poznat po svom brendu Ribella, koji poseduje nešto manje od 17 odsto akcija beogradske firme u postupku privatizacije.

Vrednost kapitala Ribarskog gazdinstva procenjena je na 3,63 miliona evra na dan 31. decembar 2023. godine, a početna cena za paket ponuđen u postupku privatizacije je 2,77 miliona evra.

Foto: Pixabay

Pravo na učešće u postupku privatizacije imaju strana i domaća pravna i fizička lica, kao i konzorcijumi pravnih i fizičkih lica, a prijave zajedno sa ponudom mogu se podneti do 24. septembra, uz otkup prodajne dokumentacije po ceni od 100.000 dinara i bankarsku garanciju na ime depozita u iznosu od 277.500 evra.

Otvaranje ponuda za Ribarsko gazdinstvo, čije je sedište u beogradskoj opštini Rakovica, zakazano je za 26. septembar u 10 časova u prostorijama ministarstva privrede.

Treći oglas za Energo-Zelenu, drugi za Borbu

Samo što su krajem prošle nedelje oglašeni neuspešnim, raspisani su novi pozivi za prodaju kapitala beogradskog novinsko-izdavačkog preduzeća (NIP) Borba i inđijske Energo-Zelene.

Kapital Borbe sada se nudi po početnoj ceni koja predstavlja 50 odsto procenjene vrednosti kapitala, odnosno za 2,76 miliona evra. Potencijalni kupac postaće vlasnik 36,4 odsto akcija Borbe.

Iako čuveni dnevni list odavno ne izlazi, NIP Borba se, prema javnim podacima iz katastra, vodi kao nosilac prava korišćenja na dve parcele na Trgu Nikole Pašića na brojevima 7 i 7a. Poznata je i po zgradi na toj adresi, za koju stoji da je u privatnoj svojini Borbe, a u katastru postoje i zabeležbe o sporu povodom konverzije, među kojima je poslednja s kraja decembra 2023. godine.

Foto: Biznis.rs

Država, takođe, nije i jedini akcionar NIP Borba. Osim Republike i PIO fonda, čije su akcije ponuđene u okviru neuspešne prodaje, značajan udeo u kapitalu ima i Grad Beograd sa 21,32 odsto akcija.

Zatim, tu je NID (novinsko-izdavačko društvo) Kompanija Novosti AD, koja je u stopostotnom vlasništvu Media 026 d.o.o. Vučak. NID Novosti poseduju 19,04 odsto akcija NIP Borbe, dok sama Media 026 poseduje još 7,7 odsto kapitala te kompanije.

Potencijalni kupci akcija NIP Borba treba da otkupe prodajnu dokumentaciju po ceni do 100.000 dinara, uplate depozit ili polože garanciju na iznos od 552.300 evra i prijave se za učešće u privatizaciji uz dostavljanje ponude do 24. septembra.

Otvaranje ponuda za NIP Borba zakazano je za 25. septembar.

Po treći put u godinu dana pred kupce izlazi Energo-Zelena, sa početnom cenom nižom od prethodnih 10,19 miliona evra.

Ovoga puta država od potencijalnog novog vlasnika traži najmanje 5,1 milion evra za potpuno vlasništvo u inđijskoj kompaniji koja se bavi preradom neškodljivog otpada životinjskog porekla.

Krave
Foto: Pixabay

Šira javnost čula je za Energo-Zelenu 2014. godine, kada je ta kompanija zajedno sa akcionarom, belgijskom kompanijom Zelena N.V, objavila da je pokrenula arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID).

Kao razlog za pokretanje arbitražnog postupka navela je značajne gubitke i štetu koja joj je pričinjena, i to zbog „niza nedozvoljenih radnji i propusta od strane nadležnih organa Republike Srbije“.

Potencijalni kupci Energo-Zelene, međutim, ponovo moraju da ispune kvalifikacione uslove: u privatizaciji ove kompanije može učestvovati samo domaće pravno lice iz delatnosti prerade i konzervisanja mesa, kao i da je samostalno u 2023. ostvarilo prihod od najmanje 7,2 milijarde dinara, kao i da je poslovalo sa dobitkom.

Prijave sa ponudama za učešće u privatizaciji Energo-Zelene šalju se do 24. septembra, uz otkup prodajne dokumentacije za 100.000 dinara i uplaćen depozit od milion evra, odnosno uz polaganje prvoklasne bankarske garancije u tom iznosu.

Ponude za Energo-Zelenu biće otvorene 26. septembra u prostorijama ministarstva privrede u Beogradu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.