povećanje konkuretnosti malih i srednjih preduzeća u srbiji

EBRD obezbedila 15 miliona evra kredita NLB Komercijalnoj banci za pozajmice MSP

PoslovanjePreduzetnikSrbija

15.3.2024 17:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

EBRD obezbedila 15 miliona evra kredita NLB Komercijalnoj banci za pozajmice MSP EBRD obezbedila 15 miliona evra kredita NLB Komercijalnoj banci za pozajmice MSP
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je otpočela saradnju sa NLB Komercijalnom bankom kojoj je odobrila kredit od 15... EBRD obezbedila 15 miliona evra kredita NLB Komercijalnoj banci za pozajmice MSP

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je otpočela saradnju sa NLB Komercijalnom bankom kojoj je odobrila kredit od 15 miliona evra, a sredstva može da koristi za pozajmice malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji.

NLB Komercijalna banka će koristiti zajam EBRD-a za kredite malim i srednjim preduzećima za finansiranje investicija u nove zelene tehnologije i opremu, kako bi se povećala njihova održivost i uskladilo poslovanje sa direktivama Evropske unije (EU) i drugim relevantnim međunarodnim standardima.

Istaknuto je i da će MSP imati koristi i od podsticajnih sredstava u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita koji podržavaju Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države preko Fonda za mala preduzeća (Small Business Impact Fund).

Saradnja EBRD-a sa NLB Komercijalnom bankom će, kako je navedeno, omogućiti podršku malim i srednjim preduzećima sveobuhvatno i strateški, pomažući im da prevaziđu različite barijere u unapređenju proizvodnih pogona i usklađenosti sa direktivama EU i drugim relevantnim međunarodnim standardima u oblasti zaštite životne sredine, bezbednosti radnika i kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

Ukazano je da će investicija pomoći da se poveća konkurentnost MSP u Srbiji i doprineće zelenoj tranziciji zemlje.

Podseća se da su MSP okosnica srpske privrede i obezbeđuju dve trećine zaposlenih u zemlji, a poboljšanje njihovog pristupa finansijama je od vitalnog značaja za integraciju Srbije u regionalna i globalna tržišta i njen ekonomski rast, posebno u kontekstu tekućeg procesa evropskih integracija.

NLB Komercijalna banka ima više od milion aktivnih klijenata i jednu od najvećih mreža bankomata i filijala u Srbiji.

EBRD je jedan od vodećih institucionalnih investitora u Srbiji i do sada je uložio više od 8,9 milijardi evra kroz 348 projekata, od kojih je većina podržala privatni sector, a fokus banke u Srbiji je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, tranziciji zelene energije i održivoj infrastrukturi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...