Planirani datum odobravanja pozajmice je 11. septembar

EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za Infrastrukturu železnice Srbije

InfrastrukturaSrbija

17.7.2024 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za Infrastrukturu železnice Srbije EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za Infrastrukturu železnice Srbije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje kredita od 50 miliona evra državi Srbiji, a u korist preduzeća Infrastruktura... EBRD razmatra 50 miliona evra vredan kredit za Infrastrukturu železnice Srbije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje kredita od 50 miliona evra državi Srbiji, a u korist preduzeća Infrastruktura železnice Srbije (IŽS).

Pozajmica je namenjena finansiranju nabavke materijala za hitnu rehabilitaciju pruga širom železničke mreže, a taj projekat će implementirati IŽS uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

O kreditu koji je kod EBRD u statusu „pred odobrenje“ ta finansijska institucija odlučivaće 11. septembra, stoji u objavljenoj dokumentaciji.

EBRD takođe navodi da je cilj projekta hitne rehabilitacije pruga unapređenje kvaliteta infrastrukture na železničkoj mreži u Srbiji, sa posebnim naglaskom na poboljšanje operativne brzine i sprečavanje iskliznuća, što će povećati bezbednost putničkog i teretnog železničkog saobraćaja, i dovesti do veće zainteresovanosti putnika za železnički transport i sve većeg prelaska na ovaj način prevoza.

Podsećamo da je predsednica EBRD Odil Reno-Baso nedavno boravila u Beogradu i, kako je saopšteno, izrazila zadovoljstvo zbog posete Srbiji u kojoj je ta finansijska institucija, kako je ocenila, postigla zapažene rezultate.

Ona je naglasila da je Srbija važna investiciona destinacija, koja je prošle godine bila peti najveći primalac sredstava EBRD i dodala da se nada da će se dobra praksa nastaviti.

Premijer Miloš Vučević prilikom sastanka sa Reno-Baso poručio da je Srbija spremna da nastavi rad na započetim, ali i novim projektima u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, životne sredine, infrastrukture i informacionih tehnologija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.