Projekat će se sprovoditi u deset lokalnih samouprava

Potpisani sporazumi sa EBRD vredni 40,5 miliona evra: Obnovljivi izvori energije u deset toplana u Srbiji

Srbija

10.7.2024 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potpisani sporazumi sa EBRD vredni 40,5 miliona evra: Obnovljivi izvori energije u deset toplana u Srbiji Potpisani sporazumi sa EBRD vredni 40,5 miliona evra: Obnovljivi izvori energije u deset toplana u Srbiji
Ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisali su ugovore i sporazume o finansiranju sprovođenja novog programa sa... Potpisani sporazumi sa EBRD vredni 40,5 miliona evra: Obnovljivi izvori energije u deset toplana u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisali su ugovore i sporazume o finansiranju sprovođenja novog programa sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vrednog 40,5 miliona evra, kojim se uvode obnovljivi izvori energije u deset toplana u Srbiji.

Ugovor o zajmu EBRD vredan 30 miliona evra sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso potpisao je ministar finansija Siniša Mali, dok je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala sporazume o donacijama Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) u iznosu od 4,5 miliona evra i Evropske unije u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP), vredan tri miliona evra, prenosi N1.

Zajedno sa ranije potpisanim sporazumom o bespovratnim sredstvima SECO vrednim tri miliona evra, obezbeđeno je svih 40,5 miliona evra za realizaciju projekta, navedeno je u saopštenju.

Ministarka Đedović Handanović rekla je da se u prethodnom periodu radilo na uvođenju biomase u sisteme daljinskog grejanja, dok će kroz novi projekat toplane u Srbiji početi da koriste i solarne kolektore, toplotne pumpe, otpadnu toplotu, geotermalne izvore, uz prateću modernizaciju toplovodne mreže.

Projekat će se sprovoditi u deset lokalnih samouprava: Bečeju, Bogatiću, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu, Pančevu, Paraćinu i Vršcu.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso istakla je da projekat označava prekretnicu u poboljšanju kvaliteta životne sredine i povećanju energetske bezbednosti Srbije.

Tokom posete predsednice EBRD potpisan je i Sporazum o donaciji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i o tehničkoj pomoći EBRD Upravi za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Donacija od 2,35 miliona evra, koju je obezbedila EU, biće iskorišćena za povećanje kapaciteta uprave koja sprovodi Program dodele subvencija za energetsku sanaciju javnih objekata u Srbiji, a ima i važnu ulogu u podršci građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima“, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Uz podršku Uprave, dodeljene su subvencije za više od 30.000 domaćinstava, a sanirano je i 165 objekata od javnog značaja.

Samo prošle godine subvencionisana je sanacija 21 škole, vrtića i kulturnih centara u isto toliko gradova i opština. Ove godine smo dobili dvostruko veći broj prijava za javne objekte, tačnije ukupno 48 prijava, budući da su u budžetu za te namene obezbeđena dva puta veća sredstva, navela je ministarka.

Tagovi
EBRD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.