Uoči oktobarskog sastanka Izvršnog odbora Narodne banke Srbije

Ekonomisti: Pravi trenutak za pauzu u snižavanju referentne kamatne stope

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

10.10.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 0

Ekonomisti: Pravi trenutak za pauzu u snižavanju referentne kamatne stope Ekonomisti: Pravi trenutak za pauzu u snižavanju referentne kamatne stope
Narodna banka Srbije je od polovine ove godine tri puta smanjivala referentnu kamatnu stopu – u junu, julu i septembru, i to sa 6,50... Ekonomisti: Pravi trenutak za pauzu u snižavanju referentne kamatne stope

Narodna banka Srbije je od polovine ove godine tri puta smanjivala referentnu kamatnu stopu – u junu, julu i septembru, i to sa 6,50 na aktuelnih 5,75 odsto.

Oktobarska sednica Izršnog odbora naše centralne banke održava se u nedelji koju je obeležila odluka globalne rejting agencije S&P da Srbiji po prvi put dodeli investicioni rejting, dok je u toku i poseta misije Međunarodnog monetarnog fonda Beogradu, a sagovornici Biznis.rs – profesori Beogradske bankarske akademije (BBA) Zoran Grubišić i Branko Živanović, slažu se da je sada pravi trenutak za pauzu u snižavanju ključne kamate.

„I odluka o rejtingu Srbije, kao i poseta misije MMF-a, signal je da je stabilizacija ‘u trendu’ i da nema potrebe za intervencijom“, kaže za Biznis.rs dekan BBA Zoran Grubišić.

Njegova procena je da bi novo snižavanje referentne kamatne stope posle septembarskog bilo preuranjeno u ovom trenutku.

prof. dr Zoran Grubišić
Zoran Grubišić / Foto: Beogradska bankarska akademija

Branko Živanović, šef katedre za ekonomiju i finansije na BBA upozorava da u korist „pauze“ govore i poslednji podaci o kretanju stope inflacije u Srbiji.

Podsetimo da je međugodišnja stopa inflacije u junu iznosila 3,8 odsto, da bi se u julu i avgustu držala na 4,3 odsto, dok je mereno od početka ove godine stopa inflacije u ta tri meseca uporno rasla sa junskih 2,3 na avgustovskih 3,1 odsto.

„Inflacija nije pokazala trend pada na međugodišnjem niti mesečnom nivou, pa u ovom trenutku onaj scenario koji priželjkuju i privreda i građani – da NBS nastavi sa smanjenjem referentne kamatne stope – ne bi bio u skladu sa ekonomskom dogmom, pošto je to ključni alat kojim NBS obuzdava inflaciju“, objašnjava Živanović.

Sa druge strane, naglašava da inflacija u našoj zemlji nije zabeležila alarmantan rast i da ne bi bilo produktivno napraviti zaokret u monetarnoj politici i povećati referentnu stopu, pogotovo što ni signali sa svetskog tržišta ne idu tome u prilog.

Branko Živanović / Izvor: Privatna arhiva

„Zato očekujem da u ovom trenutku NBS zadrži referentnu kamatnu stopu na septembarskom nivou, a da se do sledećeg sastanka Izvršnog odbora sagledaju prilike do kraja godine, i da tada dođe do blagog smanjenja“, izjavio je Živanović za Biznis.rs.

Sličan stav o očekivanom kretanju referentne kamatne stope imaju i analitičari Raiffeisen banke, koji su u septembarskom Ekonomskom izveštaju podsetili da domaće institucije i dalje procenjuju da će inflacija dostići nivo od četiri odsto na kraju 2024. godine i približiti se nivou od oko tri odsto u 2025. godini.

„Očekivano slabljenje inflacije će biti podržano još uvek niskom uvoznom inflacijom i niskim inflatornim očekivanjima, kao i restriktivnim monetarnim uslovima. Štaviše, slabljenje inflacije trebalo bi da podrži i kampanja ‘Najbolja cena’ koja je pokrenuta 1. septembra i trajaće do 31. oktobra“, stoji u tom izveštaju.

Zaključak analitičara Raiffeisen banke je da se NBS oseća sigurno u pogledu domaćeg makroekonomskog sentimenta (snažan BDP, niska stopa nezaposlenosti, stabilan kurs evra u odnosu na dinar, istorijski visoke devizne rezerve), ali i prati odluke o smanjenju stopa Evropske centralne banke i Feda.

„U tom smislu svakako možemo očekivati bar još jedno smanjenje ove godine za 25 baznih poena, na 5,5 odsto“, zaključili su u septembarskom Ekonomskom izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.