Teško proceniti pravi obim

Eksploatacija radnika u regionu ponovo u porastu

AnalizaRegionSrbijaU fokusu

8.8.2024 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Eksploatacija radnika u regionu ponovo u porastu Eksploatacija radnika u regionu ponovo u porastu
Radna eksploatacija pogađa i strane i domaće radnike u regionu, koji su njoj podložni i kada napuste Zapadni Balkan. Procene civilnog društva ukazuju da... Eksploatacija radnika u regionu ponovo u porastu

Radna eksploatacija pogađa i strane i domaće radnike u regionu, koji su njoj podložni i kada napuste Zapadni Balkan.

Procene civilnog društva ukazuju da je radna eksploatacija sve veći problem u Srbiji i susednim državama, ali upozorava da je njen pravi obim teško proceniti. Dostupni podaci se uglavnom oslanjaju na zvanično evidentirane slučajeve, a institucije ne uspevaju da otkriju mnoge slučajeve – niti ih žrtve prijavljuju, piše Beta.

Analiza Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) zato se oslanja na podatke američkog Stejt department, odnosno njihovog godišnjeg izveštaja o trgovini ljudima.

Prema tom izveštaju, između 2018. i 2023. godine, vlasti i civilno društvo u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji zabeležile su 767 potvrđenih i potencijalnih žrtava radne eksploatacije, uključujući i prisilno prosjačenje.

Ipak, predstavnici GI-TOC-a su na predstavljanju izveštaja upozorili da bi „broj slučajeva mogao biti deset do 20 puta veći“ od onog koji pokazuju zvanični podaci.

Prema istraživanju, od 2018. do 2021. godine postojao je stalni porast slučajeva radne eksploatacije.

Uprkos dramatičnom padu u pendemijskoj 2022. godini, broj slučajeva se ponovo povećao već naredne.

Radna eksploatacija u regionu je obeležena neadekvatnim nadoknadama, dugim radnim vremenom i lošim okruženjem, posebno u građevinarstvu, tekstilnoj industriji, ugostiteljstvu i industriji hrane, stoji u izveštaju GI.

Zloupotrebe poput oduzimanja ličnih dokumenata, prinudnih ugovora na određeno vreme su česti, kao i zastrašivanje i psihičko zlostavljanje, ponekad čak i praćeno fizičkim ili seksualnim nasiljem.

Uprkos ekonomskom napretku, region se i dalje suočava sa socio-ekonomskim izazovima, koje karakterišu visoke stope siromaštva, značajna nezaposlenost mladih i neformalna ekonomija, piše u izveštaju.

Neadekvatna socijalna zaštita mnoge ugrožene porodice ostavlja bez suštinske podrške, doprinoseći riziku od radne eksploatacije.

Radna eksploatacija pogađa i državljane posmatranih država i radnike-migrante, ali ostaje u velikoj meri skrivena javnosti, institucije nemaju adekvatan odgovor, a lokalna endemska korupcija omogućava i olakšava eksploataciju drugih ljudskih bića.

„Političari treba da se fokusiraju na poboljšanje redovnog prikupljanja podataka, podizanje svesti, jačanje pravnih i političkih okvira, poboljšanje sprovođenja zakona i nadzora, saradnjU sa civilnim društvom, bavljenjem korupcijom, pružanjem podrške žrtvama i širenjem međunarodne saradnje po ovom pitanju“, preporuke su GI-TOC-a.

Implementacija harmonizovanog sistema prikupljanja podataka i izveštavanja koji objedinjuje informacije iz različitih institucija u tom procesu biće od vitalne važnosti.

Prema preporukama izveštaja, političari treba da rade na stvaranju standardizovane, sveobuhvatne zbirke podataka o tim pojavama.

To će omogućiti bolje praćenje sprovođenja zakona i politike, zaštititi prava žrtava trgovine ljudima i dati tačniju prezentaciju tog pitanja.

Preporuke su i da političari i privatni sektor promovišu ekonomsku diverzifikaciju i otvaranje novih radnih mesta (posebno za mlade), razvijaju politike za formalizaciju neformalne ekonomije i reformišu programe socijalne zaštite kako bi se pružila ciljana podrška najugroženijim porodicama.

  • SABRINA

    8.8.2024 #1 Author

    Vrlo osetljiva i rasprostranjena tema o kojoj se nedovoljno priča ili zna.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.8.2024 #2 Author

    Uvek je i bila,nista novo..

    Odgovori

  • VALE

    11.8.2024 #3 Author

    Uvek je tako I bilo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.