strateški projekat države i elektroprivrede

EPS o značaju hidroelektrane Bistrica

Srbija

11.10.2023 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EPS o značaju hidroelektrane Bistrica EPS o značaju hidroelektrane Bistrica
Reverzibilna hidroelektrana (RHE) „Bistrica“, kapaciteta 656 megavata, jedan je od strateških projekata države Srbije i Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavio je danas v. d. generalnog... EPS o značaju hidroelektrane Bistrica

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) „Bistrica“, kapaciteta 656 megavata, jedan je od strateških projekata države Srbije i Elektroprivrede Srbije (EPS), izjavio je danas v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) na konferenciji o značaju izgradnje te i hidroelektrane „Đerdap 3“.

„RHE ‘Bistrica’ posebno je važna jer se očekuje dalje povećanje učešća promenjivih obnovljivih izvora energije“, rekao je Živković. Dodao je da je izvesno da će biti potrebni novi kapaciteti koji će omogućiti balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona.

To je, kako je rekao, suštinska potreba koju omogućavaju reverzibilne hidroelektrane, prenosi Beta.

Na konferenciji koju je organizovala „Energija Balkana“, Živković je naveo i da bi, prema dosadašnjim analizama, izgradnjom RHE „Bistrica“ Srbija dobila fleksibilan kapacitet u srcu elektroenergetskog sistema, ne samo Srbije, već regiona.

„Ovaj projekat imaće uticaj na finansijski aspekt EPS-ovog portfelja i to kroz povećanu fleksibilnost i kroz nove usluge koje će se neminovno pojaviti na tržištu i koje će EPS-u dati novu komercijalnu notu u poslovanju. Sve to je ključan interes za srpsku elektroprivredu“, ocenio je Živković.

Više od 40 godina RHE „Bajina Bašta“ je, kako je rekao, zlatna rezerva za sve one trenutke kada nedostaje električne energije, a sa razvojem i većim učešćem obnovljivih izvora energije izgradnja novih takvih kapaciteta postaje sve veći prioritet.

Savetnik za elektroenergetiku u Ministarstvu rudarstva i energetike Radoš Popadić rekao je da je RHE „Bistrica“ jedna od najvažnijih investicija na listi prioritetnih projekata koje je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike usvojila Vlada Srbije. „Ta RHE je važna, kako za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora, tako i za razvoj tržišta električne energije“,  rekao je Popadić.

Izgradnjom RHE „Bistrica“ Srbija bi, kako je rekao, povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz potencijala vode.

To je, prema njegovim rečima, posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

Popadić je istakao da su definisani projekti za investiranje u nove proizvodne kapacitete, a to su elektrane na solar i vetar, nove hidro i gasne elektrane, snage oko 3,4 gigavata.

  • SENSEI

    11.10.2023 #1 Author

    Svi podaci su bitni, ali ne samo za dobrobit ekonomije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...