Vrednost 144 miliona evra

EPS raspisao tender za geodetske usluge projekta Vetropark Kostolac

BiznisInfrastrukturaSrbija

17.9.2024 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS raspisao tender za geodetske usluge projekta Vetropark Kostolac EPS raspisao tender za geodetske usluge projekta Vetropark Kostolac
Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za pružanje geodetskih usluga za potrebe projekta Vetropark Kostolac. Javni poziv je otvoren do 9. oktobra. Kako je navedeno... EPS raspisao tender za geodetske usluge projekta Vetropark Kostolac

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za pružanje geodetskih usluga za potrebe projekta Vetropark Kostolac.

Javni poziv je otvoren do 9. oktobra.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji, predmet nabavke vredne 15 miliona dinara su, između ostalog, geodetska snimanja, izrada projekta parcelacije, izrada elaborata praćenja vertikalnosti vetrogeneratora i projekta sleganja tla i objekta i konsultantske usluge geodetskog stručnjaka.

Vetropark Kostolac je prvi vetropark koji gradi EPS. Proletos je stigla pva oprema za projekat koji se gradi u Kostolcu na napuštenim rudarskim kopovima i odlagalištima. Posebnim transportom u Kostolac su dopremljene tri velike elise i dva velika dela za stubove, piše eKapija.

Image by rawpixel.com on Freepik

Cilj je, kako je tada rečeno, da se vetropark snage 66 megavata završi do kraja 2024. i da potom bude povezan na mrežu.

Vetropark Kostolac imaće 20 vetrogeneratora i 20 stubova snage po 3,3 megavata. Dvadeset vetroturbina biće dovoljno da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava.

Vrednost projekta je 144 miliona evra. Evropska unija obezbeđuje 30 miliona bespovratno, 32,2 miliona izdvaja EPS, dok je zajam KfW 80 miliona, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona evra, navodi se na sajtu EPS-a.

Za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostanice i razvodnog postrojenja za vetropark 2022. je potpisan ugovor sa konzorcijumom Siemens Gamesa Renewable Energy A/S Danska i Siemens Gamesa Renewable Energy Beograd.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.