Prošle godine zabeležena dobit od 2,16 milijardi evra

Erste Grupa ne očekuje recesiju u Centralnoj i Istočnoj Evropi

BankeIzdvajamoPoslovanjeRegionSrbija

28.2.2023 13:36 Autor: Marko Andrejić 6

Erste Grupa ne očekuje recesiju u Centralnoj i Istočnoj Evropi Erste Grupa ne očekuje recesiju u Centralnoj i Istočnoj Evropi
Ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi pokazale su se otpornijim nego što se očekivalo tokom prošle godine: zabeležile su solidan rast BDP-a uprkos izazovima... Erste Grupa ne očekuje recesiju u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi pokazale su se otpornijim nego što se očekivalo tokom prošle godine: zabeležile su solidan rast BDP-a uprkos izazovima koje je doneo rat u Ukrajini. Kao i veći deo sveta, region CIE se ove godine suočava sa naglim padom ekonomskog rasta. Međutim, ne očekujemo da će region pasti u recesiju i uvereni smo da će nastaviti svojim putem rasta, odnosno da ćemo imati takozvani „soft landing“, rekao je Vili Černko (Willi Cernko), generalni direktor (CEO) Erste Grupe, na redovnoj godišnjoj konferenciji u Beču koju su putem linka mogli da prate i novinari u regionu.

„To uverenje se takođe odražava u snažnoj finansijskoj prognozi koju smo upravo potvrdili, a koja uključuje solidan cilj rasta kredita. Nastavićemo da podržavamo ljude i privrede našeg regiona u poboljšanju finansijskog blagostanja, kako kroz naše prakse kreditiranja, tako i kroz našu posvećenost inovacijama usmerenim na klijente“, istakao je Černko.

Erste Group Bank AG je u svojim preliminarnim rezultatima za 2022. godinu prijavila rast operativnog rezultata od 16,3 odsto, na četiri milijarde evra. Neto prihod od kamata (NII) porastao je za 19,6 odsto, na 5,95 milijardi evra, zahvaljujući snažnom rastu obima kredita i povećanju kamatnih stopa na svim ključnim tržištima Erste Grupe.

Dobit bankarske grupe u 2022. godini iznosila je 2,16 milijardi evra, u odnosu na 1,92 milijarde u 2021. Erste Grupa je takođe potvrdila svoju finansijsku prognozu za 2023. godinu koja uključuje dalji rast kredita od oko pet odsto i rast neto prihoda od kamata od oko 10 procenata. Bankarska grupa će akcionarima na godišnjoj skupštini u maju predložiti dividendu za 2022. godinu od 1,90 evra po akciji.

Stefan Dorfler, finansijski direktor Erste Grupe, ocenio je da je neto prihod od kamata, podržan veoma solidnim rastom kredita na svim tržištima i segmentima i povoljnim kamatnim okruženjem, bio ključni faktor snažnih operativnih rezultata u 2022. godini.

„Pored toga što smo imali koristi od uzlaznog trenda prihoda, uspeli smo i da zadržimo svoje operativne rashode pod kontrolom, uprkos prošlogodišnjim značajnim inflatornim pritiscima“, rekao je Dorfler.

Foto: Freepik.com

Očekuje se rast neto kredita od pet procenata

Očekivanja ekonomista sredinom februara su da će ključna tržišta Erste Grupe izbeći recesiju i da će čak ostvariti realni rast BDP-a od nula do tri procenta u 2023. godini. Očekuje se da će inflatorni pritisci opasti tokom ove godine, nakon dvocifrenog nivoa u 2022. kao rezultat izuzetno visokih cena energenata. I dalje snažna tržišta rada trebalo bi da podrže ekonomske rezultate na svim tržištima Erste Grupe.

Očekuje se da će se salda bilansa tekućih transakcija, koja su tokom 2022. godine bila pod negativnim uticajem izuzetno visokih cena energenata, ponovo poboljšati u 2023. zahvaljujući preokretu cena u ovom segmentu. Trebalo bi da se fiskalni bilansi takođe ponovo konsoliduju nakon znatnih budžetskih deficita u 2022. godini. Predviđa se da će udeo javnog duga u BDP-u na svim tržištima Erste Grupe biti uglavnom stabilan, i stoga ostati znatno ispod proseka evrozone.

U tom kontekstu, Erste Grupa očekuje rast neto kredita od oko pet procenata. Na osnovu opisanih snažnih makro izgleda, očekuje se da će troškovi rizika ostati na niskom nivou u 2023. godini. Mada je precizno prognoziranje teško pri aktuelnim niskim nivoima troškova, Erste Grupa smatra da će u 2023. godini troškovi rizika biti ispod 35 baznih poena prosečnih bruto kredita klijenata.

Na pitanje portala Biznis.rs da prokomentarišu najave Evropske investicione banke da se u narednih šest meseci očekuje značajan rast nenaplativih kredita, predstavnici Erste Grupe su rekli da dele to mišljenje, ali i podsetili da imaju dobru startnu poziciju.

„Ne treba zaboraviti da krećemo sa trenutno niskog nivoa loših zajmova. Na nivou Erste grupe je to dva procenta, a i Srbija takođe ima dobar nivo nenaplativih kredita. Nema nekih posebnih iskakanja kada je reč o pojedinačnim tržištima i zato možemo da izdržimo najavljeni rast NPL-ova. Očekujemo povećanje do 2,5 ili najviše tri odsto na nivou grupe u toku 2023. godine“, istakli su.

Operativni prihodi porasli 16 odsto

Na kraju 2022. godine stanje kredita plasiranih stanovništvu i mikro klijentima Erste banke a.d. Novi Sad uvećano je za 5,3 odsto u odnosu na kraj prethodne godine i iznosi 110,71 milijardu dinara. U poređenju sa krajem 2021. godine, stanja depozita stanovništva i mikro klijenata beleže rast od 7,7 odsto i iznose 132,18 milijardi dinara.

Stanje kredita plasiranih pravnim licima je sa krajem 2022. godine zabeležilo rast od 9,1 odsto u odnosu na kraj 2021. godine i iznosi 111,55 milijardi dinara. Stanja depozita pravnih lica takođe beleže promenu – viša su za 13,3 odsto u poređenju sa krajem 2021. godine i iznose 94,84 milijarde dinara.

U pogledu operativnog poslovanja, banka je na kraju 2022. godine ostvarila 16 odsto više operativnih prihoda u odnosu na isti period prošle godine, kao i rast operativnih rashoda za 9,9 odsto. U odnosu na isti period 2021. godine, operativna dobit banke beleži rast od 28,8 procenata i iznosi 4,86 milijardi dinara, dok je na kraju istog perioda 2021. godine banka ostvarila 3,77 milijardi operativnog rezultata.

Ukupna neto dobit na kraju 2022. godine iznosi 2,34 milijarde dinara, što je za 2,7 procenata niži rezultat u odnosu na kraj istog perioda 2021. godine, kada je neto dobit iznosila 2,41 milijardu dinara. NPL koeficijent je na kraju 2022. godine iznosio 2,5 odsto.

„Ponosna sam što smo i ove godine zabeležili rast u najvažnijim segmentima poslovanja. Solidan rast kredita u svim kategorijama i dvocifren rast depozita pravnih lica potvrđuju da klijenti u nama prepoznaju sigurnog partnera na kojeg uvek mogu da se oslone. Ovo ne bi bilo moguće da svi zaposleni ne ulažu ogroman trud kako bi izašli u susret potrebama klijenata. Posebno me raduje činjenica što smo tokom sva četiri kvartala 2022. godine bili na prvoj poziciji na tržištu kada je reč o korisničkom iskustvu fizičkih lica. Nastavićemo da budemo oslonac našim klijentima pružajući im, pored personalizovanih bankarskih proizvoda, i višeslojnu podršku kroz različite edukativne i savetodavne programe, po kojima smo prepoznatljivi na tržištu“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke a.d. Novi Sad.

  • MIŠKOVIĆ

    28.2.2023 #1 Author

    Erste banka odlično radi svoj posao. Prihodi banke rastu nadam se i zadovoljni klijenti

    Odgovori

  • Emilija

    28.2.2023 #2 Author

    Odlicna banka

    Odgovori

  • BRANA19

    1.3.2023 #3 Author

    Bar da u nekoj banci bude zadovoljnih.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.3.2023 #4 Author

    Jedna od retkih banaka koji imaju odlicne uslove…

    Odgovori

  • BOJANA

    2.3.2023 #5 Author

    Samo da nastave da budu ok.

    Odgovori

  • Tina

    2.3.2023 #6 Author

    Dobra banka, a klijenti zadovoljni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...