Banke inflaciju "vide" na 3,7 odsto, stanovništvo na 10 odsto

Finansijski sektor i privreda očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka

AnalizaSrbija

19.7.2024 13:03 Autor: Milica Rilak 2

Finansijski sektor i privreda očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka Finansijski sektor i privreda očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka
Inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred smanjila su se sa 3,9 odsto u maju na 3,7 odsto u junu prema rezultatima... Finansijski sektor i privreda očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka

Inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred smanjila su se sa 3,9 odsto u maju na 3,7 odsto u junu prema rezultatima junske ankete agencije Ninamedija, dok su prema rezultatima julske ankete agencije Bloomberg inflaciona očekivanja iznosila 3,5 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u okviru redovnog mesečnoj izveštaja.

Inflaciona očekivanja privrednika u junu su ostala na majskih pet odsto, dok stanovništvo i dalje na kratak rok očekuje rast cena od 10 odsto, pokazali su rezultati ankete.

Odgovori učesnika Ankete iz finansijskog sektora govore da se njihova inflaciona očekivanja približavaju centralnoj vrednosti cilja NBS od 3,5 odsto, dok kompozitna mera njihovih očekivanja u junu iznosi 3,3 odsto, što je niže od cilja i najniži nivo od septembra 2022. godine, istakla je NBS u analizi.

Njihova očekivanja na dve i tri godine u junu su iznosila tri odsto, i na nivou su centralne vrednosti cilja NBS.

Izvor: NBS, Ninamedia, Bloomberg / Anketa o inflatornim očekivanjima

Privrednici, sa druge strane, na kratak rok nisu ublažili ali ni pooštrili svoja očekivanja od majske ankete. U junu su, naime, ostali pri proceni inflacije na pet odsto u narednih godinu dana, ali su zato pesimističniji kada se radi o srednjem roku, pa tako očekuju da će inflacija u junu 2026. iznositi pet odsto odnosno 4,5 odsto u junu 2027. godine.

„Taj rast očekivanja može se delom objasniti većim procentom privrednika u junskoj anketi koji su odgovorili da ne znaju kolika će biti inflacija u srednjem roku. Takođe, analiza kretanja ulaznih i izlaznih cena u kratkom roku od naredna tri meseca pokazuje poboljšanje, s obzirom na to da je smanjen udeo onih koji očekuju nastavak troškovnih pritisaka u ovom periodu, dok dve trećine njih smatra da se cene neće menjati“, ukazala je NBS.

Izvor: NBS, Ninamedia, Bloomberg / Anketa o inflatornim očekivanjima

Preovlađujući stav privrednika u redovnoj anketi centralne banke je i da su poslovni uslovi u poslednja tri meseca ostali nepromenjeni – sa čime se slaže 83 odsto privrednika, dok njih 55 odsto smatra da do promena neće doći ni u periodu od dvanaest meseci.

Udeo privrednika koji očekuju rast sopstvene proizvodnje ili prometa u naredna tri meseca manji je u odnosu na prethodnu anketu i iznosi 40 odsto (u maju 52 odsto), dok je za dvanaest meseci unapred taj udeo na znatno većem nivou – 67 odsto, napominju iz NBS.

Građani koji su anketirani tokom juna zadržali su svoja inflaciona očekivanja na 10 odsto na kratak i srednji rok, a istog mišljenja bili su i u maju. Nešto optimističniji su, ipak, kada je reč o eventualnom „znatnom“ rastu cena.

„Smanjen je udeo ispitanika koji očekuju znatni rast cena – sa 26 odsto u januaru na 17 odsto u junu, dok je udeo onih koji očekuju umeren ili blag rast cena povećan sa 51 odsto u januaru na 68 odsto u junu“, napominje NBS u analizi.

  • Boba321

    23.7.2024 #1 Author

    Inflacija se bas slabo smiruje, bice tesko ovo preprodigti

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.8.2024 #2 Author

    Zemlja koja ima fixni kusr nema suverenu monetarnu politiku ! Kako smo uvezli inflaciju tako sada uvozimo i njeno obaranje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.