Novi poduhvat Integral Venture Partners

Fond koji je ulagao u Chips Way i Walter blizu podrške EBRD u projektu vrednom 150 miliona evra

InvesticijeSrbija

20.8.2024 11:11 Autor: Milica Rilak 0

Fond koji je ulagao u Chips Way i Walter blizu podrške EBRD u projektu vrednom 150 miliona evra Fond koji je ulagao u Chips Way i Walter blizu podrške EBRD u projektu vrednom 150 miliona evra
Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da razmatra učešće u kapitalu fonda Evolving Europe Principal Investments II u vrednosti od 30 miliona... Fond koji je ulagao u Chips Way i Walter blizu podrške EBRD u projektu vrednom 150 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da razmatra učešće u kapitalu fonda Evolving Europe Principal Investments II u vrednosti od 30 miliona evra.

Radi se o fondu kojim bi upravljala kompanija Integral Capital GP II SARL, iza koje stoji daleko poznatiji Integral Venture Partners, koji je do sada u Srbiji ulagao u kompanije Chips Way, Walter i Eso Tron.

Prema podacima EBRD, ukupna vrednost projekta osnivanja fonda Evolving Europe Principal Investments II je 150 miliona evra, a njegov cilj je da „postigne dugoročni rast kapitala kroz vlasničke i kvazi-vlasničke investicije prvenstveno u mala i srednja preduzeća širom Centralne i Jugoistočne Evrope“.

Integral ima iskustva u tom poslu, s obzirom na to da je kroz fond Evolving Europe Principal Investments I uložio u desetak projekata, među kojima su najpoznatije transakcije u vezi čačanske fabrika čipsa Chips Way i lanca ćevabdžinica Walter.

Njihov najnoviji korak na tržištu Srbije, međutim, tiče se akvizicije polovine vlasništva u javnosti manje poznate kompanije Eso Tron sa sedištem u Rumenki, koja se bavi sakupljanjem otpadnog jestivog ulja i sakupljanjem i preradom neopasnih organskih otpada.

„Ova akvizicija označava dvanaestu i poslednju investiciju Integrala iz njegovog fonda Evolving Europe Principal Investments I, koji je pokrenut pre otprilike četiri godine, i svedoči o posvećenosti Integrala ulaganju u cirkularnu ekonomiju“, saopšteno je povodom transakcije koja je okončana polovinom juna ove godine.

ESO TRON DOO RUMENKA

NOVA DRUGA 6, 21100, Rumenka, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
6.703.492,34 (2023)
Broj zaposlenih:
56 (2023)

Podsetimo da je Integral 18. novembra 2022. godine objavio da je okončao kupovinu kontrolnog udela u kompaniji Chips Way zajedno sa Neltom, koji im je na tom poslu bio suinvestitor i industrijski partner.

„Ta investicija naglašava Integralovu posvećenost identifikovanju najboljeg kapitala sa potencijalom za rast u oblasti potrošačkih brendova u širem regionu centralne i istočne Evrope“, istakao je tada Integral.

Investicija u Walter desila se godinu dana pre Chips Way-a, a Integral je tada objavio da je postigao dogovor o preuzimanju polovine vlasništva u poznatom lancu ćevabdžinica.

„Integral namerava da podrži Walter, pravog lokalnog šampiona, u njegovoj kontinuiranoj ekspanziji unutar Srbije, a zatim i u druge balkanske zemlje koje dele slične potrošačke ukuse i kulturu ishrane“, istakli su tada.

Kada je reč o novom fondu kojim bi trebalo da upravlja Integral, pored identičnog naziva Evolving Europe Principal Investments, EBRD je objavio da bi njegova vrednost trebalo da bude 150 miliona evra, što znači da bi ta institucija sa 30 miliona evra učešća postala suvlasnik petine njegovog kapitala.

Evropska banka za obnovu i razvoj
Foto: EBRD

„Očekuje se da će investicija Banke doprineti otpornosti finansijskih tržišta podržavanjem privatnog kapitala kao alternativnog izvora finansiranja, kao i povećanjem konkurentnosti portfolio kompanija Fonda kroz operativna poboljšanja i međunarodnu ekspanziju“, stoji u obrazloženju EBRD.

Banka sa sedištem u Londonu će odluku o ulaganju u novi fond doneti 25. septembra.

EBRD je, inače, sa 30 miliona evra podržao i osnivanje prvog fonda Evolving Europe Principal Investments, a podrška ulasku u vlasničku strukturu objavljena je u oktobru 2018. godine.

Integral Venture Partners, inače, ima kancelarije u Londonu, Budimpešti i Beogradu, a do sada je, prema podacima na njihovom zvaničnom portalu, sarađivao sa EBRD, Evropskim investicionim fondom (EIF) i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.