U januaru sledi novo usklađivanje od oko 14,6 odsto

Fond PIO obezbedio sredstva za povećanje penzija u oktobru

Srbija

14.8.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fond PIO obezbedio sredstva za povećanje penzija u oktobru Fond PIO obezbedio sredstva za povećanje penzija u oktobru
Od 1. oktobra kada za srpske penzionere sledi novo vanredno usklađivanje penzija penzijski fond je već obezbedio finansijska sredstva. Nakon toga od januara sledi... Fond PIO obezbedio sredstva za povećanje penzija u oktobru

Od 1. oktobra kada za srpske penzionere sledi novo vanredno usklađivanje penzija penzijski fond je već obezbedio finansijska sredstva.

Nakon toga od januara sledi redovno usklađivanje posle čega će prosečna penzija iznositi više od 45.700 dinara ili 390 evra.

U intervjuu za Politiku Relja Ognjenović, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje rekao je da će obećanje da će do 2025. godine prosečne penzije iznositi 450 evra – biti ispunjeno.

“Prosečan iznos sredstava za penzije koje će se isplatiti u 2024. biće za 44 odsto veći od sredstava koje smo izdvojili u 2022. Podsećamo da su od januara 2022. penzije povećane za 5,5 odsto, zatim i vanredno od novembra za devet procenata. U tekućoj godini smo imali redovno usklađivanje od 12,1 odsto, a predstoji nam i vanredno povećanje penzija počev od 1. oktobra za 5,5 procenata. Tri meseca kasnije, od januara 2024, penzionerima sledi još jedno redovno uvećanje od oko 14,6 odsto, što predstavlja kumulativno povećanje penzija u celom periodu od 55,8. To je procenat koji će svaki pojedinačni penzioner dobiti“, rekao je Ognjenović.

Kada je reč o januarskom povećanju on je naglasio da je procenat usklađivanja utvrđen prema najpovoljnijoj opciji za penzionere, jer im se penzija usklađuje prema zaradi.

„Prosečna penzija će, nakon januarskog povećanja, iznositi više od 45.700 dinara ili 390 evra. Sada je sasvim izvesno da ćemo vrlo brzo dostići projektovanih 450 evra prosečne penzije u Srbiji”, kazao je Ognjenović.

Koliko je trenutno učešće svih penzija u prosečnoj zaradi?

Podatak za maj 2023. godine pokazuje da prosečne neto penzije svih korisnika čine 43,9 procenata prosečne zarade u Republici, a 2022. je bilo 41,9 odsto, što je efekat dvocifrenog procenta usklađivanja penzija.

Prema finansijskim pokazateljima iz završnog računa Republičkog fonda PIO 2022. je najbolja poslovna godina u poslednjoj deceniji. Učešće transfera iz budžeta bilo je najniže zabeleženo do sada i za 2022. iznosilo je – 12,9 odsto.

Penzije su usklađene dva puta, za oko 15 procenata ukupno, isplaćena je pomoć penzionerima od 20.000 dinara, isplaćivan je svakog meseca novčani iznos kao uvećanje uz penziju i za sve to penzijski fond nije imao dodatne dotacije iz republičkog budžeta.

Fond je spreman za vanredno usklađivanje penzija od oktobra, poručuje Ognjenović, a finansijski rezultati ostvareni u prvih sedam meseci ove godine, kako kaže, to i potvrđuju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...