ministarka rudarstva i energetike sa američkim ambasadorom

Hil: Vidljiv napredak je ostvaren u različitim delovima energetskog sektora Srbije

Srbija

6.7.2024 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Hil: Vidljiv napredak je ostvaren u različitim delovima energetskog sektora Srbije Hil: Vidljiv napredak je ostvaren u različitim delovima energetskog sektora Srbije
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) su danas razgovarali o saradnji dve zemlje u... Hil: Vidljiv napredak je ostvaren u različitim delovima energetskog sektora Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) su danas razgovarali o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

U saopštenju ministarstva piše da je Hil rekao da je vidljiv napredak koji je ostvaren u različitim delovima energetskog sektora Srbije, „a posebno u delu diverzifikacije snabdevanja prirodnim gasom“, prenosi Beta.

Ministarka je istakla značaj tehničke pomoći koju SAD pružaju energetskom sektoru Srbije kroz različite projekte Američke  agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Prema njenim rečima, u gasnom sektoru, nakon puštanja u rad gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija namerava da nastavi povezivanje sa susedima.

Kazala je da su prioritet gradnja gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, „koje treba da doprinesu većoj energetskoj sigurnosti i diversifikaciji izvora snabdevanja“.

„Ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) su jedan od stubova energetske tranzicije, a naše ciljeve do 2030. u tom procesu možemo da ostvarimo samo uz efikasno sprovođenje investicija i javnog i privatnog sektora“, rekla je.

Ukazala je da je „projekat izgradnje jednog gigavata solarnih elektrana, sa baterijskim skladištima,  jedan  od prioritetnih projekata u sektoru OIE“.

Dodala je da taj projekat „biti realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering“.

Prema njenim rečima, taj kapacitet, kad bude završen, značajno će unaprediti proizvodni portfolio EPS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.