počeo poslovni forum u trstu

Italija strateški važan trgovinski partner Srbije

Srbija

24.5.2024 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Italija strateški važan trgovinski partner Srbije Italija strateški važan trgovinski partner Srbije
Robna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa Italijom u prošloj godini iznosila je više od pola milijarde evra i činila je više od 12 odsto... Italija strateški važan trgovinski partner Srbije

Robna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa Italijom u prošloj godini iznosila je više od pola milijarde evra i činila je više od 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, izjavio je danas ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović na panelu u okviru Poslovnog foruma Srbija – Italija u Trstu.

„Kada govorimo o našem ukupnom izvozu u Italiju, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi učestvovali su sa udelom od 17,1 odsto. Trećinu čine žitarice, a ukupan izvoz je bio veći od 300 miliona evra“, rekao je Momirović, a prenela agencija Beta.

Naglasio je da je Italija i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike.

„Na ovo tržište plasiramo više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije“, kazao je Momirović na panelu posvećenom cirkularnoj ekonomiji a objavilo ministarstvo.

Kako je istakao, Sbija i Italija su tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a čemu svedoči i ukupna trgovinska razmena u prošloj godini koja je iznosila je 4,5 milijardi evra, od čega je srpski izvoz bio blizu dve milijarde evra.

Premijer Srbije Miloš Vučević i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani otvorili su danas u Trstu Poslovni forum dve države tokom kog je potpisano više bilateralnih međudržavnih ugovora i sporazuma.

Vučević se u Trstu sastao sa Tajanijem, a potom u uvodnom delu Poslovnog foruma Itaija – Srbija „Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju“ kazao da je cilj Srbije da bude punopravni član Evropske unije i da je „nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju vlade.

Tajani je kazao da Italija podržava prijem Srbije u EU, da će se zalagati da ona to postane i pre 2030. godine i da je njeno „prisajedinjenje prirodno te treba da predstavlja, ne samo prioritet za vladu Italije, već i za sve vlade EU“.

  • AJA

    24.5.2024 #1 Author

    Nadamo se da ce se forum u Trstu zavrsiti uspesno.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.5.2024 #2 Author

    Imamo mi dobru saradnju sa Italijom..

    Odgovori

  • Darko

    25.5.2024 #3 Author

    Italija uvozi 600 mlrd dolara vrednosti robe godisnje, na nas otpadne 0.35%.

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #4 Author

    Lepo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.