šansa za dalje unapređenje saradnje

Čadež pozvao italijanske privrednike da investiraju u Srbiji

SrbijaVesti

23.5.2024 15:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Čadež pozvao italijanske privrednike da investiraju u Srbiji Čadež pozvao italijanske privrednike da investiraju u Srbiji
Zelena tranzicija, informaciono-komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje, biće u fokusu Poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava... Čadež pozvao italijanske privrednike da investiraju u Srbiji

Zelena tranzicija, informaciono-komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje, biće u fokusu Poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava u Trstu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež u intervjuu za italijansku novinsku agenciju „Nova“.

„Ekonomske odnose Italije i Srbije karakteriše višedecenijska uspešna saradnja, koja sada dobija nove šanse za dalje unapređenje. Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okupiće više od 200 kompanija, a učestvovaće i visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno jer su mnogi naši projekti deo velikog vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti“, rekao je Čadež, a saopštila PKS.

Dodao je da u Srbiji posluje 1.300 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 30.000 ljudi.

Italija je, kako je rekao, jedan od većih trgovinskih partnera Srbije, sa kojim je razmena robe i usluga vredna oko pet milijardi evra, a 60 odsto italijanskih kompanija u Srbiji su mala i srednja preduzeća.

Predsednik PKS je naveo da su italijanske kompanije bile preteča u mnogim sektorima, poput Fiata u automobilskoj industriji i zajedničkog preduzeća Fintela i MK grupe, koje je sagradilo prvi vetropark u Srbiji.

Istakao je da je Srbija jedna od zemalja sa najvećim privrednim rastom na kontinentu u poslednjih pet godina, a pokretačka snaga su najinovativniji sektori.

„IKT sektor kontinuirano raste oko 40 odsto godišnje. Na polju novih tehnologija, Srbija je danas prepoznata kao jedan od najkonkurentnijih centara. Imamo 6,5 miliona stanovnika i očekuje se da vrednost izvoza softvera ove godine dostigne oko pet milijardi evra, a deset milijardi će, prema projekcijama, dostići 2027. Tu konkurentsku prednost prepoznaju italijanske kompanije i dolaze u Srbiju“, rekao je Čadež.

Marko Čadež Foto: Privredna komora Srbije

Među tradicionalnim sektorima najvažniji je infrastrukturni, a kako je istakao „kec u rukavu“ je Expo 2027, koji će se održati u Beogradu.

Naveo je da će Beograd 2027. biti centar sveta, da se očekuje ogroman razvoj u oblasti nekretnina i infrastrukture i da je to prava prilika za italijanske kompanije.

„Trst je veoma važan kao pomorsko čvorište i centar trgovine između Zapadne Evrope, Italije i našeg jugoistočnog dela Evrope. Veze postoje, samo se moraju potpuno modernizovati“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS podsetio je na konkurentsku prednost Srbije, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini, ne samo sa EU, već sa Turskom, Kinom i sa svim bivšim sovjetskim republikama, koji omogućuju direktan bescarinski pristup tržištima sa 2,8 milijardi potrošača.

„Zapadni Balkan je region u Evropi koji će imati najveći rast u narednih pet do sedam godina, računajući početnu tačku na kojoj smo sada“, naveo je Čadež i dodao da postoje i značajni kapaciteti u hidroenergetskom sektoru i u oblasti solarne energije.

Ekonomska povezanost Srbije i Italije je, kako je navedeno u saopštenju, deo šire geografske vizije, regiona Zapadnog Balkana i Evrope. „Ekonomske perspektive i mogući pravci delovanja za jačanje italijanskog prisustva u regionu su upravo ono što predviđa strateški plan za Jadransko-balkanski region Ministarstva spoljnih poslova Italije, kreiran u februaru 2023. u saradnji sa kancelarijama ICE, SACE, SIMEST i Cassa Depositi e Prestiti (Cdp) i diplomatskim predstavništvima, koje su otvorene u periodu od 2023. do početka 2024. godine u Beogradu.

Čadež je pozitivno ocenio odluku italijanske vlade da otvori agencije i regionalne kancelarije, kao i da opredeli sredstva za kreditnu podršku italijanskim kompanijama koje žele da posluju na tržištu Zapadnog Balkana, posebno u Srbiji.

Kako je istakao, uključivanje Zapadnog Balkana u EU i pre punopravnog članstva je novi plan rasta koji se već sprovodi. „Svesni smo da je proširenje politički proces koji je u toku, ali naša konkurentnost kao evropske ekonomije, ne može da čeka ako želimo da igramo ulogu među velikim igračima“, rekao je Čadež.

On je pozvao italijanska preduzeća i preduzetnike da investiraju sada i „budu deo uspeha jer će region Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, koja je najveća zemlja, doživeti ekspanziju u narednih sedam godina sa ekonomske tačke gledišta, a sudeći po brojkama, već je u punom usponu“.

„Očigledno je da će se nakon ulaska na jedinstveno tržište, a na kraju i sa članstvom u EU, stvari eksponencijalno promeniti u svim sektorima“, ocenio je Čadež.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *